Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία συχνή πάθηση του πεπτικού συστήματος. Αυτό που συμβαίνει είναι παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Το τοίχωμα του στομαχιού είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να μη διαβρώνεται από το οξύ αυτό (που χρησιμεύει στη διάσπαση των τροφών). Όμως ο οισοφάγος δεν έχει προστασία για αυτό το οξύ και έτσι ερεθίζεται όταν έρχεται σε επαφή μ’ αυτό. Για να αποφεύγεται αυτή η επαφή υπάρχει ένας μυς, ο γαστροοισοφαγικός σφιγκτήρας, ο οποίος λειτουργεί σαν βαλβίδα: επιτρέπει τη ροή των τροφών προς το στομάχι αλλά απαγορεύει την παλινδρόμηση γαστρικού οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Στους ασθενείς που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ο σφιγκτήρας αυτός δεν λειτουργεί σωστά και έτσι το οξύ του στομαχιού παλινδρομεί προς τον οισοφάγο και τον ερεθίζει.

Συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Τα συνηθέστερα συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι κάψιμο στο στήθος και αναγωγές τροφής. Το κάψιμο στο στήθος συνήθως εκδηλώνεται στο κέντρο του θώρακα και μερικές φορές ανεβαίνει μέχρι το λαιμό. Κατά την αναγωγή τροφής, περιεχόμενα του στομάχου μαζί με οξύ ανεβαίνουν στο στόμα και δημιουργούν μία άσχημη, ξινή και καυστική γεύση.

Μερικές φορές οι άνθρωποι που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχουν την αίσθηση ότι έχουν πολύ σάλιο στο στόμα τους. Άλλες φορές έχουν την αίσθηση ενός κόμπου στο πίσω μέρος του λαιμού. Τέλος άλλοι άνθρωποι έχουν ένα συνεχή βήχα, πόνο στο λαιμό, βραχνάδα ή και άσθμα (δύσπνοια).

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται την ώρα που είμαστε ξαπλωμένοι διότι αυτή η θέση ευνοεί την παλινδρόμηση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;

Συνήθως ο γιατρός σας μπορεί να σας πει αν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μετά από μερικές ερωτήσεις και τη φυσική εξέταση. Μπορεί όμως να χρειασθεί να υποβληθείτε σε ορισμένες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, όπως π.χ. γαστροσκόπηση.

Θεραπεία

Ορισμένες τροποποιήσεις των συνηθειών σας έχουν μεγάλη σημασία για την θεραπεία:

  • Αποφύγετε τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, όπως τα όξινα φαγητά (τροφές από κίτρο ή τομάτα), το οινόπνευμα, τη σοκολάτα, τα καφεϊνούχα ποτά, τις λιπαρές τροφές, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τη μέντα.
  • Ελαττώστε τη λήψη αλκοόλ
  • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και προτιμήστε τα μικρά και συχνά
  • Μην τρώτε τίποτε 3 ώρες πριν να ξαπλώσετε.
  • Χάσετε βάρος εάν είστε υπέρβαρος(η).
  • Ανυψώστε το κεφάλι του κρεβατιού κατά μερικά εκατοστά (αυτό συνήθως επιτυγχάνεται τοποθετώντας ένα βιβλίο κάτω από τα πόδια του κρεβατιού που βρίσκονται προς το κεφάλι).
  • Σταματήστε το κάπνισμα.

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα τα οποία μειώνουν την οξύτητα του στομαχιού και ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το κατάλληλο για σας. Εάν όλα τα παραπάνω δεν βοηθήσουν τότε υπάρχει το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης που θα θεραπεύσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πόσο διαρκεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η σωστή θεραπεία συνήθως ανακουφίζει από τα συμπτώματα σε λίγες ημέρες. Όμως υπάρχουν άνθρωποι που αργούν να παρουσιάσουν βελτίωση. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, μετά το τέλος της θεραπείας, το πρόβλημα να επανεμφανίζεται.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr