Παροδική σφαιρική αμνησία: ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην υποτροπή της;

Η παροδική σφαιρική αμνησία είναι ένα καλοήθες, αλλά εξαιρετικά οδυνηρό επεισόδιο αμνησίας που διαρκεί συνήθως μερικές ώρες. Ορισμένα επεισόδια σφαιρικής αμνησίας σχετίζονται με καταστάσεις που προκαλούν παροδική ενδοκράνια φλεβική υπέρταση (π.χ. χειρισμούς Valsalva, σεξουαλική δραστηριότητα, συναισθηματικό σοκ). Οι εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργούνται, συμπεριλαμβανομένης της μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, είναι συνήθως φυσιολογικές και μετά το επεισόδιο δεν υπάρχουν άλλες συνέπειες.

Σε μια αναδρομική μελέτη 25 ετών, οι ερευνητές της Mayo Clinic διερεύνησαν τους παράγοντες που σχετίζονται με την επανεμφάνιση του επεισοδίου σφαιρικής αμνησίας.

Από τους 1044 ασθενείς, το 86% εξετάσθηκε για ένα πρώτο επεισόδιο σφαιρικής αμνησίας ενώ το 14% είχε υποτροπιάζοντα επεισόδια κατά τη στιγμή της αξιολόγησης. Οι ασθενείς με ένα μόνο επεισόδιο ήταν μεγαλύτεροι από εκείνους με επαναλαμβανόμενα επεισόδια (μέση ηλικία, 65 έναντι 58 ετών). Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα παροδική σφαιρική αμνησία είχαν ένα ή δύο επιπλέον επεισόδια. Η διάρκεια της αμνησίας ήταν περίπου η ίδια και για τις δύο ομάδες: περίπου 4 έως 6 ώρες. Οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα παροδική σφαιρική αμνησία είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα από εκείνους με μεμονωμένα επεισόδια να έχουν αναμνηστικό ιστορικό ημικρανίας (36% έναντι 20%), όπως και οικογενειακό ιστορικό ημικρανίας (31% έναντι 19%).

Η παροδική σφαιρική αμνησία είναι μια ασυνήθιστη διάγνωση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αλλά το αποτέλεσμα είναι δραματικό και προκαλεί μεγάλο άγχος στον ασθενή και στο περιβάλλον του. Μετά τις εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες είναι σχεδόν πάντα αρνητικές, η συνηθισμένη επόμενη ερώτηση είναι, “Αυτό θα συμβεί ξανά;” Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρέχουν μια μικρή βοήθεια στην απάντηση αυτής της ερώτησης – η έλλειψη αναμνηστικού ή οικογενειακού ιστορικού ημικρανίας είναι κάπως εφυσηχαστική. Ωστόσο, ο γιατρός αναγκάζεται να επικεντρωθεί στην καλοήθη φύση της παροδικής σφαιρικής αμνησίας και δεν μπορεί να είναι εντελώς καθησυχαστικός. Ασφαλώς δεν πρέπει να αγνοούμε ότι, σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια επιληπτική κρίση μπορεί να εμφανιστούν με συμπτώματα σφαιρικής αμνησίας.

Βιβλιογραφία

Morris KA et al. Factors associated with risk of recurrent transient global amnesia. JAMA Neurol 2020 Aug 31

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr