Η πιθανότητα λοίμωξης COVID-19 μετά το εμβόλιο: τι πρέπει να γνωρίζετε

Ένα μικρό ποσοστό ατόμων που έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19 θα εμφανίσει λοίμωξη COVID-19

Τα εμβόλια COVID-19 είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό ατόμων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα εμφανίσουν COVID-19 εάν εκτεθούν στον κορωνοϊό. Αυτές ονομάζονται «περιπτώσεις breakthrough» ή κρούσματα σε εμβολιασμένους. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι πολύ λιγότερο πιθανό να νοσήσουν, αυτό μπορεί να συμβεί. Οι ειδικοί συνεχίζουν να μελετούν πόσο συχνές είναι αυτές οι περιπτώσεις.

Κλινικές μελέτες μεγάλης κλίμακας διαπίστωσαν ότι ο εμβολιασμός COVID-19 εμπόδισε τους περισσότερους ανθρώπους να προσβληθούν από COVID-19. Οι έρευνες επίσης παρείχαν ολοένα αυξανόμενα στοιχεία ότι τα εμβόλια mRNA COVID-19 προσφέρουν παρόμοια προστασία σε πραγματικές συνθήκες. Ενώ αυτά τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, κανένα εμβόλιο δεν προλαμβάνει την ασθένεια 100%. Σε οποιοδήποτε εμβόλιο μέχρι τώρα, υπήρξαν κρούσματα σε εμβολιασμένους. Με αποτελεσματικότητα 90 τοις εκατό ή υψηλότερη, ένα μικρό ποσοστό ατόμων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 θα εξακολουθήσουν να προσβάλλονται και μερικά μπορεί να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από την COVID-19. Είναι επίσης πιθανό ότι ορισμένα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορεί να προσβληθούν, αλλά δεν θα έχουν συμπτώματα (ασυμπτωματικές λοιμώξεις).

Άλλοι λόγοι για τους οποίους τα άτομα με πλήρη εμβολιασμό ενδέχεται να παρουσιάσουν COVID-19

Είναι πιθανό ένα άτομο να μολυνθεί λίγο πριν ή αμέσως μετά τον εμβολιασμό και να νοσήσει πριν το εμβόλιο προακλέσει την απαραίτητη ανοσία. Συνήθως χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες για να δημιουργήσει το σώμα προστασία μετά τον εμβολιασμό, έτσι ένα άτομο θα μπορούσε να αρρωστήσει εάν το εμβόλιο δεν είχε αρκετό χρόνο για να παρέχει προστασία.

Νέες παραλλαγές του κορωνοϊού εξαπλώνονται παγκόσμια. Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια COVID-19 που έχουν εγκριθεί για χρήση προσφέρουν προστασία έναντι των περισσότερων παραλλαγών. Ωστόσο, ορισμένες παραλλαγές μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη σε ορισμένα άτομα παρότι έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

Εάν παρουσιάσετε COVID-19 μετά τον εμβολιασμό, τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρά

Παρόλο που ένα μικρό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων ατόμων θα νοσήσει, ο εμβολιασμός θα προστατεύσει τους περισσότερους από τη λοίμωξη. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός μπορεί να κάνει τη λοίμωξη λιγότερο σοβαρή σε άτομα που προσβάλλονται παρά το εμβόλιο. Παρόλα αυτά, ορισμένα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα εξακολουθούν να νοσηλεύονται και θα πεθάνουν. Ωστόσο, ο συνολικός κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα είναι πολύ χαμηλότερος από ό, τι μεταξύ ατόμων με παρόμοιους παράγοντες κινδύνου που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα εμβόλια COVID-19 είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία των ανθρώπων από τη νόσο COVID-19, συμπεριλαμβανομένων και των νέων παραλλαγών του ιού

Τα εμβόλια COVID-19 συμβάλλουν στην προστασία των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί από το να προσβληθούν από COVID-19 ή από το να μεφανίσουν σοβαρή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου. Το CDC σας προτείνει να κάνετε ένα εμβόλιο COVID-19 αμέσως μόλις είναι διαθέσιμο. Ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι εξακολουθούν να αρρωσταίνουν και πιθανώς να εξαπλώσουν τον κορωνοϊό σε άλλους παρότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, το CDC συνιστά στους ανθρώπους να συνεχίσουν να κάνουν καθημερινές ενέργειες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους, όπως να φορούν μάσκα, να διατηρούν την κατάλληλη απόσταση από τους άλλους, να αποφεύγουν τον συνωστισμό και τους κακώς αεριζόμενους χώρους και να πλένουν συχνά τα χέρια τους.

Πηγή

Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr