Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς παρουσιάζουν ψευδοαναιμία λόγω της ύπτιας θέσης

Τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης επηρεάζονται ανάλογα με αν ο ασθενής είναι σε όρθια ή σε ύπτια θέση.

Τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης ενδέχεται να επηρεάζονται από τη στάση του σώματος – χαμηλότερα στην ύπτια θέση και υψηλότερα στην όρθια – λόγω της μετατόπισης του όγκου του πλάσματος στον αγγειακό χώρο κατά την κατακεκλιμένη στάση.

Σε μια πρόσφατη μελέτη ενός κέντρου στις ΗΠΑ, οι ερευνητές αξιολόγησαν 35 νοσηλευόμενους ασθενείς, μετρώντας τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης αφού οι ασθενείς παρέμειναν ξαπλωμένοι για τουλάχιστον 6 ώρες και πάλι αφού οι ασθενείς έμειναν καθιστοί για τουλάχιστον 1 ώρα. Αποκλείστηκαν οι ασθενείς που έλαβαν ενδοφλέβια διουρητικά και οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, κίνδυνο απώλειας αίματος ή όσοι χρειάστηκαν μετάγγιση.

Η μέση συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης στους κατακεκλιμένους ήταν 11,7 g/dL, η οποία αυξήθηκε σημαντικά, κατά μέσο όρο κατά 0,6 g/dL, μετά την παραμονή στην καθιστή στάση. Σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών είχε αύξηση της αιμοσφαιρίνης κατά 1,0 g/dL ή περισσότερο μετά την παραμονή στην καθιστή θέση.

Αυτή η μικρή – αλλά καλά σχεδιασμένη – μελέτη αποκαλύπτει ότι η αιμοσφαιρίνη μπορεί να φαίνεται ότι μειώνεται μετά την εισαγωγή εάν η αιμοληψία γίνεται αρχικά στην καθιστή θέση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και ακολούθως στην ύπτια θέση στον θάλαμο νοσηλείας. Μέχρι τώρα αποδίδαμε την πτώση στην αραίωση του αίματος από τη χορήγηση ορών ενδοφλεβίως, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει και άλλη πολύ σημαντική αιτία μείωσης της αιμοσφαιρίνης. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους κλινικούς ιατρούς να αποφύγουν περιττές πρόσθετες εξετάσεις ή παράταση της νοσηλείας εάν εμφανιστεί μια απροσδόκητη πτώση της αιμοσφαιρίνης αμέσως μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Βιβλιογραφία

Derakhshan A et al. Supine-related pseudoanemia in hospitalized patients. J Hosp Med 2021 Apr; 16:219.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr