Οι δυσμενείς επιδράσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των νέων

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους τέσσερις νέους παρουσιάζει αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης και ένας στους πέντε παρουσιάζει αυξημένα συμπτώματα άγχους.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία αυξάνονται μεταξύ των νέων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό.

Για να αποκομιστούν ακριβέστερες εκτιμήσεις επιπολασμού για την κατάθλιψη και το άγχος, πραγματοποιήθηκε μια μετανάλυση όλων των διαθέσιμων μελετών παγκοσμίως. Συνολικά, 29 μελέτες πληρούσαν τις απαιτήσεις ποιότητας (π.χ. χρησιμοποίησαν εργαλείο μέτρησης ψυχικής υγείας) και παρείχαν ποσοτικά δεδομένα επιπολασμού. Αυτές οι μελέτες περιελάμβαναν 80.879 ασθενείς (μέση ηλικία 13 έτη, 53% γυναίκες). Το 55% των μελετών διεξήχθησαν στην Ανατολική Ασία, το 21% στη Βόρεια Αμερική, το 14% στην Ευρώπη και το υπόλοιπο στην Κεντρική ή Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή.

Τα συγκεντρωτικά ποσοστά επιπολασμού παγκοσμίως ήταν 25% για αυξημένα συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης και 21% για αυξημένα συμπτώματα κλινικού άγχους. Και για τα δύο συμπτώματα, τα μηνιαία ποσοστά επιπολασμού αυξήθηκαν σημαντικά καθ ‘ όλη τη διάρκεια του 2020 και με ταχύτερο ρυθμό στα κορίτσια.

Καθώς προετοιμαζόμαστε για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε καλή παιδική και αθλητική επίσκεψη ως ευκαιρία για να ρωτήσουμε τους ασθενείς και τις οικογένειες σχετικά με τους τρέχοντες στρεσογόνους παράγοντες, την ψυχική υγεία και την ευημερία. Για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά εργαλεία προληπτικού ελέγχου (όπως το Patient Questionairre-9 ή το General Anxiety Disorder-7).

Βιβλιογραφία

Racine N et al. Global prevalence of depressive and anxiety symptoms in children and adolescents during COVID-19: A meta-analysis. JAMA Pediatr 2021 Aug 9

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr