Βεξαγλιφλοζίνη, ένας νέος αναστολέας SGLT2 εγκρίθηκε από το FDA

Ο FDA ενέκρινε τη βεξαγλιφλοζίνη, έναν από του στόματος αναστολέα SGLT2, για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας.

Η έγκριση της βεξαγλιφλοζίνης (Brenzavvy, TheracosBio) βασίζεται σε αποτελέσματα από 23 κλινικές μελέτες που αξιολόγησαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της βεξαγλιφλοζίνης με περισσότερους από 5.000 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Αυτές οι μελέτες έδειξαν σημαντική μείωση της HbA1c και της γλυκόζης αίματος νηστείας μετά από 24 εβδομάδες θεραπείας με βεξαγλιφλοζίνη. Αυτή η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με μετφορμίνη ή ως πρόσθετη θεραπεία στη συνήθη αντιμετώπιση, που περιλαμβάνει μετφορμίνη, σουλφονυλουρίες, ινσουλίνη, αναστολείς DPP-IV ή συνδυασμούς όλων αυτών των φαρμάκων.

Ως κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς SGLT2 έχουν δείξει τεράστιο όφελος στη θεραπεία των ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2. Οι κλινικές μελέτες για το Brenzavvy, έδειξαν μεγάλη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και θα είναι μια σημαντική προσθήκη στην κατηγορία των SGLT2 αναστολέων.

Το Bexagliflozin είναι εγκεκριμένο για ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 με εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης μεγαλύτερο από 30 mL/min/1,73 m2. Το Bexagliflozin δεν συνιστάται για ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ή για τη θεραπεία της διαβητικής κετοξέωσης.

Πηγή

U.S. Food and Drug Administration Issues Complete Response Letter for Accelerated Approval of Donanemab

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr