Ένα εμβόλιο, που χορηγείται υπογλώσσια, μπορεί να μειώσει τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις κατά 74%

Ένα πολυβακτηριακό υπογλώσσιο εμβόλιο, το οποίο μείωσε τα ποσοστά υποτροπιάζουσας ουρολοίμωξης και είχε λίγες παρενέργειες, θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμο στη μελλοντική κλινική πρακτική.

Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις (rUTIs) είναι ένα «τεράστιο πρόβλημα», με το 10% των γυναικών να εμφανίζουν ουρολοίμωξη που χρειάζεται αντιβιοτικά κάθε χρόνο και το ένα τρίτο αυτών που καταλήγουν με rUTIs. Αυτοί οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν πολλά αντιβιοτικά, και μερικές φορές μια χαμηλή δόση επί 3 έως 6 μήνες για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Με όλες τις παρενέργειες, το κόστος, την άδεια εργασίας και τα δυνητικά σημαντικά προβλήματα, όπως το πρόβλημα με την παγκόσμια αντοχή στα αντιβιοτικά, παρόλο που τα αντιβιοτικά λειτουργούν, μάλλον δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των rUTIs. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να τις αποτρέψουμε εξαρχής.

Υπάρχουν πολλές άλλες προληπτικές στρατηγικές, όπως η αύξηση της πρόσληψης νερού και cranberry, και μερικά στοιχεία ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς με τα φυσικά προϊόντα, αλλά πάντα αναζητούμε κάτι που θα συμβάλει στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

Αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο, ένα υπογλώσσιο σπρέι που λαμβάνεται καθημερινά για 3 μήνες, είχε μελέτες που αποδείκνυαν την ασφάλεια και την πιθανή αποτελεσματικότητά του. Αυτό το εμβόλιο είναι ένα πολύ απλό προϊόν που χρησιμοποιεί σκοτωμένα βακτήρια από τέσσερα από τα κύρια βακτηριακά στελέχη που προκαλούν ουρολοίμωξη.

Παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα από μια πραγματική μελέτη για το πολυβακτηριακό υπογλώσσιο εμβόλιο MV140 (Inmunotek) στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας. Η μελέτη περιελάμβανε 67 γυναίκες με μέση ηλικία 55,6 ετών που είχαν τουλάχιστον τρεις ουρολοιμώξεις ετησίως και στις οποίες χορηγήθηκε το εμβόλιο επί 3 μήνες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες επί 9 μήνες για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και στη συνέχεια επί επιπλέον 3 μήνες (συνολικά 15 μήνες).

Αυτές οι συγκεκριμένες γυναίκες ήταν πολύ πρόθυμες να λάβουν μέρος σε αυτή τη μελέτη επειδή πολλές από αυτές είχαν αυτά τα προβλήματα για πολλά χρόνια και έπαιρναν κάθε είδους αντιβιοτικά με τα οποία είχαν διάφορες δυσκολίες.

Πριν από τον εμβολιασμό, οι συμμετέχοντες είχαν σχεδόν κατά μέσο όρο επτά ουρολοιμώξεις ετησίως, με το κυρίαρχο αιτιολογικό βακτηριακό είδος να είναι το Escherichia coli (κολοβακτηρίδιο), σε ποσοστό 59%, η Klebsiella, στο 18% και ο εντερόκοκκος, στο 15%.

Μετά την ολοκλήρωση του σχήματος εμβολίου, το 40,6% των συμμετεχόντων δεν είχαν ουρολοιμώξεις και υπήρξε μείωση κατά 74,8% στα ποσοστά ουρολοίμωξης κατά τη διάρκεια της περιόδου αποτελεσματικότητας των 9 μηνών. Ο συνολικός αριθμός των ουρολοιμώξεων και των ασθενών που τις ανέφεραν μειώθηκε σημαντικά για κάθε περίοδο παρακολούθησης 3 μηνών. Με τη σειρά του, το ποσοστό των συμμετεχόντων χωρίς ουρολοίμωξη αυξήθηκε μετά τον εμβολιασμό.

Επιπλέον, στη 12μηνη επίσκεψη αποτελεσματικότητας, το 82% ανέφερε αξιοσημείωτη ή μέτρια βελτίωση και το 59% ανέφερε ότι ήταν ως επί το πλείστον ικανοποιημένο.

Επίσης, το εμβόλιο είναι ασφαλές, χωρίς σχεδόν καμία παρενέργεια. Οποιεσδήποτε παρενέργειες όπως το μικρό μυρμήγκιασμα υποχωρούν πολύ γρήγορα και δεν είναι κάτι για το οποίο οι ασθενείς παραπονιούνται.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μάλλον ο FDA θα απαιτήσει μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη με έδρα τις ΗΠΑ πριν από την έγκριση.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε πρόσφατα στο Μεξικό, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποιείται σε ένα πρόγραμμα εξειδικευμένης πρόσβασης όπου οι γιατροί πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη χρήση του, με βάση το ιστορικό αλλεργίας του ασθενούς στα αντιβιοτικά ή δυσκολίας με αντιβιοτικά. Ο Καναδάς θα είναι μια από τις πρώτες δυτικές χώρες, εάν εγκριθεί, που θα μπορέσει να το συνταγογραφήσει στους ασθενείς.

Το εμβόλιο αναμένεται ότι θα αλλάξει το παιχνίδι για τις γυναίκες που έχουν ουρολοιμώξεις και για τους γιατρούς – κυρίως τους οικογενειακούς γιατρούς – που τις φροντίζουν.

Πηγή

Nickel JC, et al. MV140 sublingual vaccine reduces risk of recurrent urinary tract infection (rUTI) in North American women: Results from the first North American clinical experience study. Presented at: American Urological Association annual meeting; April 28-May 1, 2023; Chicago.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr