Το ένα τρίτο των ανδρών παγκοσμίως έχει τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Περίπου το ένα τρίτο των ανδρών παγκοσμίως έχει τουλάχιστον έναν τύπο HPV των γεννητικών οργάνων και ένας στους πέντε έχει μολυνθεί με τουλάχιστον έναν τύπο HPV  υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας συστηματικής ανασκόπησης και μετανάλυσης.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός του HPV είναι υψηλότερος μεταξύ των νεαρών ανδρών, φθάνοντας στο μέγιστο μεταξύ των ηλικιών 25 και 29 ετών και στη συνέχεια σταθεροποιείται ή μειώνεται μεταξύ των ηλικιωμένων ομάδων.

Υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια

Τα εμβόλια HPV είναι διαθέσιμα από το 2006. Το CDC συνιστά την έναρξη της σειράς εμβολίων HPV στην ηλικία των 11 ή 12 ετών, αν και τα παιδιά μπορούν να τα λάβουν ήδη από την ηλικία των 9 ετών. Έρευνα έδειξε ότι το να ξεκινήσετε νωρίς θα μπορούσε να βελτιώσει την πρόσληψη.

Το CDC συνιστά τον επαναληπτικό εμβολιασμό κατά του HPV έως την ηλικία των 26 ετών για άνδρες και γυναίκες και λέει ότι οι ασθενείς ηλικίας μεταξύ 26 και 45 ετών θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους σχετικά με πιθανή λήψη του εμβολίου.

Από περισσότερους από 200 τύπους σεξουαλικά μεταδιδόμενου HPV, τουλάχιστον 12 μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Η ενσωμάτωση των ανδρών σε ολοκληρωμένες στρατηγικές πρόληψης του HPV – συγκεκριμένα τον εμβολιασμό – θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δεξαμενής του HPV στους άνδρες και στην προώθηση των στόχων δημόσιας υγείας για την εξάλειψη των νοσημάτων που σχετίζονται με τον HPV.

Η μελέτη αυτή εφιστά την προσοχή στον υψηλό επιπολασμό στους άνδρες στις περισσότερες περιοχές και στην ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης του HPV στο πλαίσιο των συνολικών προσπαθειών ελέγχου των σεξουαλικώς μεταδιδιομένων νοσημάτων. Τονίζει επίσης τη σπανιότητα δεδομένων HPV μεταξύ ανδρών από ορισμένα μέρη του κόσμου και τη σημασία της επέκτασης των ερευνών για τον επιπολασμό του HPV σε αυτές τις περιοχές για την ενημέρωση και τη μέτρηση των επιπτώσεων των προσπαθειών πρόληψης.

Η μετανάλυση

Ο Bruni και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν δεδομένα από 65 μελέτες που διεξήχθησαν σε 35 χώρες μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 1995 και 1ης Ιουνίου 2022, οι οποίες περιλάμβαναν 44.769 άνδρες και αγόρια ηλικίας 15 ετών και άνω, και συμπεριέλαβαν ένα μέγεθος δείγματος τουλάχιστον 50 ανδρών που δεν έχουν HPV ή γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τη λοίμωξη.

Ο παγκόσμιος συγκεντρωτικός επιπολασμός του HPV ήταν 31% για οποιοδήποτε HPV και 21% για τον HPV υψηλού κινδύνου (HR-HPV), σύμφωνα με τη μελέτη. Ενώ ο κίνδυνος για οποιονδήποτε HPV κορυφώθηκε μεταξύ των ηλικιών 25 και 29 ετών, προτού σταθεροποιηθεί ή μειωθεί ελαφρά, ο κίνδυνος και ο επιπολασμός του HR-HPV διατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής των ενηλίκων.

Περιφερειακά, οι εκτιμήσεις επικράτησης της μελέτης ήταν παρόμοιες στην υποσαχάρια Αφρική, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αλλά μειώθηκαν σημαντικά στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, όπου ο επιπολασμός ήταν περίπου 15%.

Συμπέρασμα

Η ενσωμάτωση του εμβολιασμού κατά του HPV σε εφήβους άρρενες στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού μπορεί να εξεταστεί περαιτέρω όσο το επιτρέπουν οι προμήθειες εμβολίων και αξιολογούνται οι στρατηγικές μιας δόσης. Απαιτούνται μελλοντικές επιδημιολογικές μελέτες για την παρακολούθηση των τάσεων στον επιπολασμό στους άνδρες, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη του εμβολιασμού κατά του HPV σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες και ότι πολλές χώρες αρχίζουν να εμβολιάζουν τα αγόρια.

Βιβλιογραφία

Bruni L, et al. Global and regional estimates of genital human papillomavirus prevalence among men: a systematic review and meta-analysis. Lancet Glob Health. 2023;doi:10.1016/S2214-109X(23)00305-4.

Markowitz LE, et al.  Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP).
Morb Mortal Wkly Rep. 2007;doi:10.15585/mmwr.rr5602a1

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr