Τα συνιστώμενα εμβόλια για τους ενήλικες το 2021

Σημαντικό μήνυμα: Μην ξεχνάτε τα απαραίτητα εμβόλια

Όλο το βάρος φέτος έχει πέσει στα εμβόλια για τη νόσο COVID-19. Ωστόσο, στην φετινή έκδοσή της σχετικά με τα εμβόλια για ενήλικες, η Συμβουλευτική Επιτροπή Αμερικανικών Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) έχει πραγματοποιήσει αρκετές προσαρμογές στις συστάσεις της για το 2020 για τα υπόλοιπα πρωτόκολλα εμβολιασμού.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές στο φετινό έγγραφο είναι οι εξής:

Από τον Ιούλιο του 2020, το ζωντανό εμβόλιο ζωστήρα (Zostavax) δεν είναι πλέον διαθέσιμο στις ΗΠΑ. Το ανασυνδυασμένο εμβόλιο (Shingrix) είναι η μόνη επιλογή για εμβολιασμό κατά του έρπητα ζωστήρα. Στην Ελλαδα κυκλοφορεί μόνο το Zostavax προς το παρόν.

Το εμβόλιο του ζωντανού εξασθενημένου ιού της γρίπης (FluMist) μπορεί να χάσει την αποτελεσματικότητά του εάν χορηγείται σε άμεση γειτνίαση με φάρμακα κατά της γρίπης. Ο μακρύς χρόνος ημίσειας ζωής των δύο νεότερων παραγόντων, της περαμιβίρης (Rapivab) και της μπαλοξαβίρης (Xofluza), καθιστά υποχρεωτική την απόσταση ημέρες έως εβδομάδες από το εμβόλιο αυτό.

Το εμβόλιο ηπατίτιδας Β δεν συνιστάται πλέον ομοιόμορφα σε όλους τους διαβητικούς ασθενείς που κινδυνεύουν από λοίμωξη: Λόγω της μειωμένης αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών, η «κοινή λήψη αποφάσεων» με τον ασθενή πρέπει να καθοδηγεί τη χρήση του.

Το ACIP έκανε τροποποιήσεις στα γραφικά και το κείμενο του κύριου διαγράμματος εμβολίων (βλ. Πίνακα) σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί κάπως η πολυπλοκότητα αυτών των πρωτοκόλλων.

Πίνακας εμβολιασμών ενηλίκων 2021

Απαραίτητα εμβόλια

Βιβλιογραφία

Freedman MS et al. Recommended adult immunization schedule, United States, 2021. Ann Intern Med 2021 Feb 11; [e-pub].

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr