Τα γκαμπαπεντινοειδή φάρμακα προκαλούν οίδημα

Σε μια μελέτη παρατήρησης διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς που λαμβάνουν γκαμπαπεντινοειδή είναι πιο πιθανό να λάβουν διουρητικά στη συνέχεια.

Το οίδημα είναι μια καλά περιγραφείσα παρενέργεια των γκαμπαπεντινοειδών φαρμάκων (δηλαδή, γκαμπαπεντίνη NEURONTIN και πρεγκαμπαλίνη LYRICA). Σε αυτή τη μελέτη από το Οντάριο του Καναδά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επαρχιακές βάσεις δεδομένων για να εξετάσουν εάν η χρήση γκαμπαπεντινοειδών ακολουθήθηκε από συνταγές για διουρητικά – ένα λεγόμενο «καταρράκτη συνταγογράφησης» στον οποίο συνταγογραφείται ένα φάρμακο για τη θεραπεία μιας αρνητικής επίδρασης ενός άλλου φαρμάκου.

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 260.000 μεγαλύτεροι ενήλικες (ηλικίας > 65 ετών) με νεοδιαγνωσμένο πόνο στην πλάτη ή ισχιαλγία. Γκαμπαπεντινοειδή φάρμακα είχαν συνταγογραφηθεί για περίπου 8.000 από αυτούς τους ασθενείς. Οι ερευνητές περιόρισαν την ανάλυση σε ασθενείς με αυτές τις διαγνώσεις για να δημιουργήσουν έναν εύλογα ομοιογενή πληθυσμό μελέτης.

Κατά τη διάρκεια των 90 ημερών μετά τη διάγνωση του πόνου στην πλάτη, οι ασθενείς που λάμβαναν γκαμπαπεντινοειδή είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να λάβουν συνταγή για διουρητικά από εκείνους που δεν λάμβαναν γκαμπαπεντινοειδή (2,0% έναντι 1,3%). Με την προσαρμογή για διάφορες δυνητικά συγχυτικές μεταβλητές, η διαφορά παρέμεινε σημαντική (αναλογία κινδύνου 1,44). Ο κίνδυνος συνταγογράφησης διουρητικού ήταν υψηλότερος μεταξύ των ασθενών που έλαβαν υψηλές δόσεις γκαμπαπεντινοειδών (HR, 2,34 στις 180 ημέρες).

Αυτή η μελέτη υποστηρίζει έμμεσα προηγούμενες παρατηρήσεις ότι τα γκαμπαπεντινοειδή μπορούν να προκαλέσουν οίδημα. Αν και η απόλυτη διαφορά της συνταγογράφησης διουρητικών ήταν μικρή, τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα δεδομένων των ανεπιθύμητων ενεργειών των διουρητικών σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Μια εξίσου αξιοσημείωτη πτυχή αυτής της μελέτης είναι η απροσδόκητη συχνότητα συνταγογράφησης γκαμπαπεντινοειδών – παρότι δεν έχουν ένδειξη – για οσφυαλγία και ισχιαλγία: Τα γκαμπαπεντινοειδή είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά για αυτές τις καταστάσεις και συχνά προκαλούν άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Βιβλιογραφία

Read SH et al. Evidence of a gabapentinoid and diuretic prescribing cascade among older adults with lower back pain. J Am Geriatr Soc 2021 Oct; 69:2842.

Goodman CW and Brett AS. A clinical overview of off-label use of gabapentinoid drugs. JAMA Intern Med 2019 Mar 25

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr