Οι έφηβοι που δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

Οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερες ώρες τη νύχτα ήταν συχνότερα υπέρβαροι και παχύσαρκοι σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν τις 8 ώρες που συνιστώνται από τις κατευθυντήριες γραμμές τη νύχτα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανέφεραν ότι λίγοι έφηβοι ηλικίας 12, 14 και 16 ετών πέτυχαν την προτεινόμενη από τις κατευθυντήριες γραμμές διάρκεια ύπνου.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Εκτός από την έμφαση στη σημασία των διατροφικών συνηθειών και της σωματικής δραστηριότητας, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες ύπνου. Στην περίπτωση των εφήβων, ο νυχτερινός ύπνος θα πρέπει να διαρκεί μεταξύ 8 και 10 ωρών την ημέρα.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ ύπνου και καρδιομεταβολικών αποτελεσμάτων, ο Martínez-Gómez και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν 1.229 εφήβους στο SI! Πρόγραμμα στην Ισπανία.

Το SI! Το πρόγραμμα είναι μια δοκιμή παρέμβασης πολλαπλών συστατικών, στην οποία στόχος των ερευνητών είναι να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν τις συνήθειες του τρόπου ζωής των παιδιών και των εφήβων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Έχει εφαρμοστεί σε σχολεία στην Ισπανία, την Κολομβία και τις Η.Π.Α.

Για την παρούσα ανάλυση, οι συμμετέχοντες έλαβαν επιταχυνσιόμετρα που φορούσαν για 7 ημέρες για να παρακολουθούν τις συνήθειες αφύπνισης/ύπνου. Η παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια δύο επιπλέον επισκέψεων.

Συνολικά 895 έφηβοι ολοκλήρωσαν την παρακολούθηση (μέση ηλικία 15,8 έτη, 53 κορίτσια).

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ως άτομα με τη συνιστώμενη διάρκεια ύπνου (8 ώρες), με σύντομο ύπνο (7 έως < 8 ώρες) ή με πολύ σύντομο ύπνο (< 7 ώρες).

Μόνο το 34,2% των εφήβων ηλικίας 12 ετών, το 23,4% των 14 ετών και το 19,4% των 16 ετών πέτυχαν επίπεδα ύπνου που συνιστώνται από τις οδηγίες

Περισσότερα αγόρια παρά κορίτσια αναγνωρίστηκαν ως άτομα με πολύ σύντομο ύπνο (22,8% έναντι 16%) καθώς και ως έφηβοι από μεταναστευτικό υπόβαθρο σε σύγκριση με εκείνους των οποίων οι γονείς γεννήθηκαν στην Ισπανία (23,7% έναντι 17,2%). Ίσως αυτοί οι έφηβοι να έχουν διαφορετικές συνήθειες ύπνου λόγω διαφορετικών πολιτισμικών πρακτικών. Ωστόσο, αυτή η διαφορά μπορεί να αντανακλά την επιρροή άλλων κοινωνικοοικονομικών μειονεκτημάτων, όχι μόνο που σχετίζονται με την εκπαίδευση και το εισόδημα.

Σε σύγκριση με τους βέλτιστους ύπνους, το αυξημένο βάρος/παχυσαρκία ήταν 21% και 72% πιο πιθανό σε πολύ σύντομους ύπνους σε ηλικία 12 και 14 ετών, αντίστοιχα. Οι σύντομοι ύπνοι είχαν 19% και 29% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένο βάρος/παχυσαρκία σε σύγκριση με τον βέλτιστο ύπνο στην ηλικία των 12 και 14 ετών, αντίστοιχα. Ομοίως, τόσο οι έφηβοι με πολύ σύντομο ύπνο, όσο και εκείνοι με σύντομο, είχαν υψηλότερη μέση βαθμολογία μεταβολικού συνδρόμου στα 12 και 14 έτη σε σύγκριση με τους εφήβους με τον βέλτιστο ύπνο.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Μεταξύ των εφήβων, η απώλεια ύπνου μπορεί να οφείλεται σε κοινωνικοπολιτισμικές επιρροές όπως τα σχολικά προγράμματα ή η κοινωνική δέσμευση, αλλά υπάρχει και ένας βιολογικός παράγοντας. Στους εφήβους, η μελατονίνη παράγεται αργότερα από ότι στα παιδιά, και ως εκ τούτου οι έφηβοι κοιμούνται αργότερα. Οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να κάνουν αρκετά πράγματα για να βοηθήσουν τα παιδιά να δημιουργήσουν μια ρουτίνα, αλλά επίσης οι κυβερνήσεις μπορούν να καθυστερήσουν την έναρξη του σχολείου στο γυμνάσιο για να βελτιώσουν τον ανεπαρκή ύπνο στην εφηβεία.

Πηγή

Insufficient sleep in teenagers is associated with overweight and obesity. https://www.eurekalert.org/news-releases/962238.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr