Οι PPI αναστολείς πρωτονίων προκαλούν διαβήτη; Μάλλον φταίει η παχυσαρκία και όχι τα φάρμακα

Η συσχέτιση αυτών των φαρμάκων με τον διαβήτη βρέθηκε σε μια άλλη μελέτη παρατήρησης. Όμως έχει προταθεί ένας πιθανός μηχανισμός που εξηγεί τη συσχέτιση.

Σε μια πρόσφατη μελέτη παρατήρησης, η παρατεταμένη χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων (PPIs) συσχετίστηκε με την ανάπτυξη διαβήτη. Τώρα, μια μελέτη περιπτώσεων που προέρχεται από μια βάση δεδομένων της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας στην Ιταλία αντιμετωπίζει το ίδιο ζήτημα.

Πενήντα χιλιάδες ενήλικες (ηλικία τουλάχιστον 40 ετών) που ανέπτυξαν διαβήτη κατά τη διάρκεια ενός μεσοδιαστήματος 5 ετών, συγκρίθηκαν με 50.000 άτομα χωρίς διαβήτη, αντιστοιχίστηκαν ως προς την ηλικία, το φύλο και μια περίπλοκη βαθμολογία κλινικής κατάστασης. Σε αναλύσεις προσαρμοσμένες για πολλές δυνητικά συγχυτικές μεταβλητές, οι ερευνητές εντόπισαν μια σημαντική σχέση μεταξύ της έκθεσης σε PPI και μιας νέας διάγνωσης διαβήτη. Με εκθέσεις σε PPI από 2 έως 6 μήνες, 6 έως 24 μήνες και πάνω από 24 μήνες, οι αναλογίες πιθανοτήτων για ανάπτυξη διαβήτη ήταν περίπου 1,2, 1,4 και 1,6, αντίστοιχα.

Ο διαβήτης έχει γίνει μια ακόμη νόσος που σχετίζεται με τη χρήση PPI, αλλά η αιτία και το αποτέλεσμα παραμένουν αναπόδεικτες – όπως συμβαίνει με τόσες πολλές από αυτές τις πιθανές συσχετίσεις μεταξύ PPI και ανεπιθύμητων ενεργειών. Ένα παράδειγμα σύγχυσης που δεν αντιμετωπίζεται άμεσα σε αυτή τη μελέτη είναι η παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος σχετίζεται τόσο με την ανάπτυξη διαβήτη όσο και με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (η οποία με τη σειρά της αντιμετωπίζεται με PPIs).

Ωστόσο, ένας λόγος για να μην αγνοήσουμε αυτά τα ευρήματα είναι ότι έχει προταθεί μια πιθανή αιτιολογική εξήγηση: Η καταστολή του χρόνιου οξέος αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου και οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου έχουν συσχετιστεί με μη φυσιολογικό μεταβολισμό της γλυκόζης. Προς το παρόν, μπορεί να είναι λογικό να χρησιμοποιηθούν αυτά τα ευρήματα ως αποτροπή για την συνταγογράφηση των PPI σε ασθενείς με προδιαβήτη που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα αλλά δεν έχουν επιτακτικές ενδείξεις για αυτά.

Βιβλιογραφία

Ciardullo S et al. Prolonged use of proton pump inhibitors and risk of type 2 diabetes: Results from a large population-based nested case-control study. J Clin Endocrinol Metab 2022 Jun 16; 107:e2671.

Yuan J et al. Regular use of proton pump inhibitors and risk of type 2 diabetes: Results from three prospective cohort studies. Gut 2020 Sep 28.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr