Ανεξήγητη δύσπνοια: σκεφθείτε το ενδεχόμενο της καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης

Ένα αρκετά απλό διαγνωστικό εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στη διaλεύκανση αυτής της διάγνωσης.

Η αποσαφήνιση της αιτίας της ανεξήγητης δύσπνοιας είναι δύσκολη όταν η πνευμονική λειτουργία είναι φυσιολογική, τα συστηματικά αίτια αποκλείονται και το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας (LVEF) με υπερηχοκαρδιογράφημα είναι φυσιολογικό. Όταν τέτοιοι ασθενείς εξετάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά δεν έχουν οξέα συμπτώματα, η καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF) παραμένει στη διαφορική διάγνωση.

Σε αυτήν την αναδρομική πολυκεντρική μελέτη που περιελάμβανε 736 ασθενείς με ανεξήγητη δύσπνοια και LVEF πάνω από 50%, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ακρίβεια δύο διαγνωστικών εργαλείων που επινοήθηκαν για τον εντοπισμό της HFpEF.

  1. Το ένα εργαλείο – το H2FPEF – απαιτεί μόνο τέσσερις κλινικές μεταβλητές συν δύο υπερηχοκαρδιογραφικές (δηλαδή, συστολική πίεση πνευμονικής αρτηρίας και αναλογία E/e’, ένα μέτρο της πίεσης πλήρωσης της αριστερής κοιλίας).
  2. Το άλλο εργαλείο – το HFA-PEFF – είναι πιο περίπλοκο. Απαιτεί εισαγωγή πρόσθετων ηχοκαρδιογραφικών μεταβλητών και μέτρηση του επιπέδου του νατριουρητικού πεπτιδίου τύπου Β.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μέτρηση πίεσης ενσφήνωσης πνευμονικών τριχοειδών ανάπαυσης και άσκησης κατά τον καρδιακό καθετηριασμό, που χρησίμευσε ως το «χρυσό πρότυπο» για τη διάγνωση HFpEF. Το 76% των ασθενών πληρούσε τα κριτήρια για HFpEF. Και τα δύο διαγνωστικά εργαλεία ήταν πολύ συγκεκριμένα για αυτή τη διάγνωση, αλλά η βαθμολογία H2FPEF ήταν πιο ευαίσθητη. Οι βαθμολογίες χαμηλής πιθανότητας ήταν πιο συχνά ψευδώς αρνητικές με το HFA-PEFF παρά με το απλούστερο H2FPEF (55% έναντι 25%).

Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια επικύρωση προηγούμενων ευρημάτων από τους ίδιους ερευνητές. Τα εργαλεία αυτά δεν είναι αλάνθαστα, αλλά η βαθμολογία H2FPEF θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την αξιολόγηση ασθενών με ανεξήγητη δύσπνοια των οποίων η πνευμονική εξέταση και το LVEF είναι φυσιολογικά. Μια αριθμομηχανή H2FPEF είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Βιβλιογραφία

Reddy YNV, Kaye DM, Handoko ML, et al. Diagnosis of Heart Failure With Preserved Ejection Fraction Among Patients With Unexplained Dyspnea. JAMA Cardiol. 2022;7(9):891–899.

H2FPEF Score for Heart Failure with Preserved Ejection Fraction

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr