Πέφτει η διάθεσή σας τον χειμώνα; Δεν είστε οι μόνοι που το παθαίνετε: εποχική συναισθηματική διαταραχή

Σύμφωνα με έρευνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα, το 38% των Αμερικανών παρουσιάζουν πτώση της διάθεσής τους το χειμώνα, αλλά οι διδικασίες για τις επερχόμενες διακοπές των Χριστουγέννων επηρεάζουν θετικά τη διάθεσή τους.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης Healthy Minds από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά από την Morning Consult από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου σε 2.211 ενήλικες των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το 24% των Αμερικανών αναφέρει ότι γενικά αισθάνεται κατάθλιψη το χειμώνα.

Ωστόσο, το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανυπομονεί να περάσει χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια κατά τη διάρκεια των διακοπών και το 49% παραδέχτηκε ότι η απόλαυση του καλού φαγητού βελτιώνει τη διάθεσή τους.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επιπλέον ότι οι γυναίκες (41%) ήταν πιο πιθανό από τους άνδρες (34%) να πουν ότι η διάθεσή τους πέφτει το χειμώνα, όπως και εκείνες από αγροτικές περιοχές (46%) σε σύγκριση με τα προάστια (38%) και τους κατοίκους των πόλεων (31%).

Οι κάτοικοι των Βορειοανατολικών (47%) και των Μεσοδυτικών (49%) είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν επιδείνωση της διάθεσης από εκείνους του Νότου (35%) και της Δύσης (26%). Μέσα στο σπίτι, η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι οι μαμάδες (44%) είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους μπαμπάδες (31%) να λένε ότι η διάθεσή τους είχε πέσει.

Ο κρύος, σκοτεινός καιρός μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας. Ειδικά στις βόρειες περιοχές, όπου ο χειμώνας διαρκεί αρκετούς μήνες, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τη διάθεσή μας και να ζητάμε βοήθεια εάν η θλίψη ή άλλα συμπτώματα γίνουν ανυπόφορΑ.

Όταν ρωτήθηκαν για τη θερινή ώρα, το 57% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η αλλαγή της ώρας δεν επηρέασε την ψυχική τους υγεία, αλλά το 25% ανέφερε αρνητικό αντίκτυπο ενώ το 18% είπε ότι είχε θετικό αντίκτυπο.

Με τα ρολόγια να αλλάζουν στην κανονική ώρα για τους επόμενους μήνες, η μείωση των ωρών του ηλιακού φωτός σε μέρη όπως ο Βορειοανατολικός και ο Βορειοδυτικός Ειρηνικός μπορεί να οδηγήσει σε εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD). Σχεδόν οι μισοί (49%) των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι είχαν ακούσει ή διαβάσει για το θέμα, λίγο περισσότερο από τους μισούς (52%) υπολόγισαν τα συμπτώματα της SAD τόσο σοβαρά όσο η κατάθλιψη, ενώ το 35% είπε ότι η SAD ήταν λιγότερο σοβαρή από την κατάθλιψη. Περίπου οι μισοί από τους ενήλικες (49%) που απάντησαν είπαν ότι θα ήξεραν πώς να βρουν θεραπεία για το SAD, συμπεριλαμβανομένων του 50% των λευκών ενηλίκων, του 44% των ισπανόφωνων ενηλίκων και του 41% των μαύρων ενηλίκων.

Η εποχική συναισθηματική διαταραχή (Seasonal affective disorder) είναι κάτι που συμβαίνει συχνότερα απ’ ότι νομίζαμε και οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης ειδικά τους χειμερινούς μήνες, έχουν μια συχνή ιατρική διαταραχή για την οποία μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν βοήθεια.

Πηγή

New APA Healthy Minds Monthly Poll Finds that Nearly 40% of Americans Face Declining Mood in Winter

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr