Η ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα πέτυχε ύφεση σε άτομα με ανθεκτικό συστηματικό ερυθηματώδη λύκο

Σε πέντε νέους με σοβαρό λύκο, αυτή η θεραπεία οδήγησε σε ύφεση για τουλάχιστον 8 μήνες.

Τα Β λεμφοκύτταρα και τα αυτοαντισώματα που παράγονται απ’ αυτά έχουν κεντρικό ρόλο στην παθοφυσιολογία του λύκου. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που κατευθύνονται στα Β κύτταρα, όπως το rituximab, μερικές φορές είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες δεν επαρκούν και δεν εξαλείφουν τα παθογόνα Β λεμφοκύτταρα που βρίσκονται βαθιά μέσα στα λεμφοειδή όργανα και τους φλεγμονώδεις ιστούς, επιτρέποντας στη νόσο να αναζωπυρωθεί.

Μια πολυϊδρυματική ομάδα από τη Γερμανία υποστήριξε ότι η θεραπεία με χιμαιρικούς υποδοχείς αντιγόνου (CAR) Τ-κυττάρων, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με κακοήθειες Β-λεμφοκυττάρων, μπορεί να εξαλείψει τα παθογόνα Β κύτταρα στον λύκο πιο αποτελεσματικά από τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Τα Τ κύτταρα πέντε ασθενών (διάμεση ηλικία 22 έτη) με σοβαρό ανθεκτικό λύκο κατασκευάστηκαν για να επιτίθενται στα Β κύτταρα και εγχύθηκαν εκ νέου στους ασθενείς. Αυτό οδήγησε σε βαθιά εξάντληση των Β κυττάρων, αξιοσημείωτη βελτίωση των συμπτωμάτων και εξάλειψη των αντισωμάτων ds-DNA. Μετά από 3 μήνες, και οι πέντε ασθενείς ήταν σε ύφεση και παρέμειναν σε ύφεση στους 8 μήνες. Αν και τα Β κύτταρα άρχισαν να επανεμφανίζονται, ήταν αυτόχθονα και απίθανο να εξελιχθούν σε παθογόνα κύτταρα που παράγουν αυτοαντισώματα. Το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκίνης, μια δυνητικά σοβαρή επιπλοκή της θεραπείας με Τ-κύτταρα CAR στον καρκίνο, παρατηρήθηκε μόνο σε ήπια μορφή.

Αυτό το αποτέλεσμα της θεραπείας με CAR T-cell στον λύκο είναι αξιοσημείωτο. Ασφαλώς, πρέπει να μελετηθούν πολλοί περισσότεροι ασθενείς πριν αποσαφηνιστούν η αποτελεσματικότητα της θεραεπίας και οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Αν και η θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα CAR είναι δαπανηρή, προσφέρει τη δυνατότητα μιας ανθεκτικής απόκρισης σε μια νόσο με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα που εμφανίζεται συχνά σε σχετικά νέους ανθρώπους. Επομένως μπορεί τελικά να είναι οικονομικά αποδοτική.

Βιβλιογραφία

Mackensen A et al. Anti-CD19 CAR T cell therapy for refractory systemic lupus erythematosus. Nat Med 2022 Oct; 28:2124.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr