Η εξέταση αίματος τριιωδοθυρονίνης (Τ3) στις περισσότερες περιπτώσεις είναι περιττή

Η μέτρηση των επιπέδων τριιωδοθυρονίνης σπάνια είναι απαραίτητη.

Μερικές φορές οι κλινικοί γιατροί παραγγέλνουν πολλαπλές εξετάσεις θυρεοειδικής λειτουργίας ταυτόχρονα (δηλαδή, θυρεοειδοτρόπο ορμόνη [TSH], θυροξίνη [Τ4] και τριιωδοθυρονίνη [Τ3]), όταν μόνο μία ή δύο από αυτές τις εξετάσεις είναι κλινικά απαραίτητες. Ειδικότερα, τα επίπεδα Τ3 είναι γενικά χρήσιμα μόνο για τον εντοπισμό της λεγόμενης «τοξίκωσης Τ3» (δηλαδή, υπερθυρεοειδισμό με κατασταλμένη TSH αλλά φυσιολογική ελεύθερη Τ4). Για τις σπάνιες περιπτώσεις που η μέτρηση Τ3 μπορεί να είναι χρήσιμη, οι ειδικοί συνιστούν τη συνολική Τ3 παρά την ελεύθερη Τ3, επειδή η τελευταία είναι πιο μεταβλητή.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση μιας ηλεκτρονικής «συμβουλευτικής βέλτιστης πρακτικής» που εμφανίστηκε όταν οι κλινικοί γιατροί παρήγγειλαν συνολικά ή δωρεάν επίπεδα Τ3 σε 10 νοσοκομεία και 11 κέντρα περιπατητικής φροντίδας στη Νέα Υόρκη. Η συμβουλή έλεγε στους κλινικούς ιατρούς να μην παραγγείλουν δωρεάν T3 τακτικά επειδή είναι αναξιόπιστη και σπάνια αλλάζει την αντιμετώπιση του ασθενούς και να παραγγείλουν ολική T3 μόνο για ύποπτο υπερθυρεοειδισμό εάν «η TSH και η ελεύθερη T4 δεν αντιστοιχούν στην κλινική εικόνα». Σε σύγκριση με την χρονιά πριν από την παρέμβαση, ο έλεγχος της Τ3 κατά τους 9 μήνες μετά την παρέμβαση μειώθηκε κατά περίπου 50% τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς ασθενείς. Η μείωση αντανακλά τόσο λιγότερες αρχικές παραγγελίες όσο και την ακύρωση των αρχικών παραγγελιών από τους κλινικούς ιατρούς λόγω της ηλεκτρονικής προτροπής.

Οι περισσότεροι από τους γιατρούς δεν λαμβάνουν αυτήν τη συμβουλή όταν παραγγέλνουν εξετάσεις θυρεοειδούς, αλλά αυτή η μελέτη εξακολουθεί να είναι διδακτική: Μας υπενθυμίζει ότι οι ενδείξεις για τη μέτρηση της Τ3 (και ιδιαίτερα της ελεύθερης Τ3) στην καθημερινή πρακτική είναι λίγες και πολύ μικρές, γι’ αυτό και αυτή η εξέταση γενικά θα πρέπει να αποφεύγεται.

Βιβλιογραφία

Krouss M et al. Free the T3: Implementation of best practice advisory to reduce unnecessary orders. Am J Med 2022 Dec; 135:1437.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr