Οι κρίσεις χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) αυξάνουν τον κίνδυνο οξέων καρδιαγγειακών επεισοδίων

Ασθενείς που παρουσίασαν έξαρση ΧΑΠ είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για οξέα καρδιαγγειακά επεισόδια από ασθενείς που δεν παρουσίασαν, σύμφωνα με μια μελέτη στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας.

Αυτά τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν ήταν μέρος της αναδρομικής μελέτης EXACOS-CV US, η οποία, μαζί με τη μελέτη EROS, ήταν μία από τις δύο αξιόλογες μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από την AstraZeneca που εξέταζαν τη ΧΑΠ και που παρουσιάστηκαν στο ATS 2023.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ θα πρέπει να θεωρούνται ότι διατρέχουν κίνδυνο καρδιοπνευμονικών επεισοδίων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική εμβολή, αρρυθμία ή καρδιακή προσβολή, μετά από μια οξεία έξαρση, ακόμη και εκείνοι που έχουν διαγνωσθεί πρόσφατα.

Στη μελέτη EXACOS-CV US, αξιολογήθηκαν 355.978 ενήλικες από την HealthCore Integrated Research Database για να εξετάσουν τη διαφορά στη συχνότητα των οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων μεταξύ εκείνων που είχαν οξεία έξαρση ΧΑΠ (n = 145.838, μέση ηλικία 63 έτη) και εκείνων που δεν είχαν οξεία έξαρση ΧΑΠ.

Αρκετές νοσηλείες αναγνωρίστηκαν ως οξέα καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική εμβολή, αρρυθμία ή καρδιακή ανακοπή.

Από τους ασθενείς με οξεία έξαρση ΧΑΠ, σχεδόν οι μισοί (48%) είχαν επίσκεψη σε καρδιολόγο κατά την έναρξη, ενώ μόνο λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο (27%) είχε επίσκεψη σε πνευμονολόγο αυτή τη στιγμή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αναλογία κινδύνου για ένα οξύ καρδιαγγειακό επεισόδιο εντός 30 ημερών από την έξαρση της ΧΑΠ ήταν 1,32 (95% CI, 1,11-1,35), σηματοδοτώντας 32% αυξημένο κίνδυνο για αυτό το αποτέλεσμα σε ασθενείς που παρουσίασαν έξαρση σε σύγκριση με ασθενείς που δεν παρουσίασαν. Αυτός ο κίνδυνος ήταν επίσης αυξημένος στο 1 έτος, με την ημέρα 90 να δείχνει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Κατά την αξιολόγηση των οξέων παροξύνσεων της ΧΑΠ ανά βαρύτητα, οι ερευνητές παρατήρησαν μεγαλύτερο κίνδυνο για έκβαση οξέων καρδιαγγειακών επεισοδίων σε εκείνους που παρουσίασαν σοβαρή έξαρση (HR 30 ημερών = 1,85, 95% CI, 1,6-2,14). Οι ασθενείς με μέτρια έξαρση εμφάνισαν επίσης αυξημένο κίνδυνο για αυτά τα συμβάντα (HR 30 ημερών = 1,22, 95% CI, 1,11-1,35) σε σύγκριση με εκείνους χωρίς παρόξυνση, αν και αυτός ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος από αυτόν που παρατηρήθηκε σε αυτούς με σοβαρή έξαρση .

Επιπλέον, ο κίνδυνος για ένα οξύ καρδιαγγειακό επεισόδιο αυξήθηκε με περισσότερες παροξύνσεις ΧΑΠ, με δύο ή τρεις παροξύνσεις να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά περισσότερο από δύο φορές.

Σε συνδυασμό με τη μελέτη EROS, η μελέτη προσφέρει σημαντικά συμεράσματα για τους ασθενείς με ΧΑΠ.

Μερικές φορές οι κλινικοί γιατροί δεν είναι τόσο επιθετικοί με τη φροντίδα της ΧΑΠ όπου η καρδιαγγειακή νόσος ενδέχεται συμβάλλει στην δύσπνοια. Αυτός ο συνδυασμός μελετών [μελέτες EXACOS-CV και EROS] υποδηλώνει ότι οι πιο επιβαρυμένοι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν εισπνεόμενα φάρμακα τριπλού συνδυασμού μετά από τις παροξύνσεις.

Βιβλιογραφία

Daniels K, et al. Incidence of Severe cardiovascular events following acute exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease in a large claims database. Presented at: American Thoracic Society International Conference; May 19-24, 2023; Washington, D.C.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr