Νέα δεδομένα για την ευεργετική δράση των ακτινιδίων στη δυσκοιλιότητα

Τα ακτινίδια συγκρίθηκαν ευνοϊκά με το ψύλλιο σε μια διασταυρούμενη μελέτη.

Σε αρκετές προηγούμενες μελέτες, το ακτινίδιο βελτίωσε τα συμπτώματα σε ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα. Σε αυτήν τη νέα κλινική μελέτη, ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία και την Ιαπωνία ενέταξαν 60 ασθενείς με λειτουργική δυσκοιλιότητα, 61 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με κυρίαρχη τη δυσκοιλιότητα (IBS-C) και 63 υγιείς μάρτυρες. Με τυχαία σειρά, κάθε συμμετέχων έλαβε ένα πρόγραμμα 4 εβδομάδων με δύο αποφλοιωμένα πράσινα ακτινίδια καθημερινά και ένα πρόγραμμα θεραπείας 4 εβδομάδων με ψύλλιο (psyllium 7,5 g ημερησίως), που διαχωρίστηκε από μια περίοδο έκπλυσης 4 εβδομάδων. Και οι δύο θεραπείες παρείχαν περίπου 6 g φυτικών ινών ημερησίως. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από μια εταιρεία που εμπορεύεται ακτινίδια.

Ο μέσος αριθμός πλήρων αυθόρμητων κενώσεων εβδομαδιαίως — το πρωταρχικό αποτέλεσμα — αυξήθηκε κατά περίπου 1,5 φορά με το ακτινίδιο και περίπου 1 με το ψύλλιο. Και οι δύο αυξήσεις ήταν στατιστικά σημαντικές. Οι βαθμολογίες σε διάφορες κλίμακες συμπτωμάτων (δηλαδή, αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, του κοιλιακού πόνου, της συνοχής των κοπράνων και της καταπόνησης) έτειναν επίσης να βελτιώνονται μετά από και τις δύο θεραπείες. Οι βελτιώσεις ήταν κάπως μεγαλύτερες με το ακτινίδιο παρά με το ψύλλιο και κάπως μεγαλύτερες σε ασθενείς με IBS-C από ό,τι σε εκείνους με λειτουργική δυσκοιλιότητα.

Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται για διαιτητικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη λειτουργική δυσκοιλιότητα ή το ευερέθιστο έντερο μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης 2 ακτινιδίων καθημερινά. Υπάρχουν διάφορες φυσιολογικές ιδιότητες του ακτινιδίου – εκτός από την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες – που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη θεραπευτική του δράση. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε εάν το όφελος θα διατηρηθεί κατά τη μακροχρόνια χρήση ή εάν οι ασθενείς που ωφελούνται θα ήταν πρόθυμοι να τρώνε 2 ακτινίδια ημερησίως για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Βιβλιογραφία

Gearry R et al. Consumption of 2 green kiwifruits daily improves constipation and abdominal comfort — Results of an international multicenter randomized controlled trial. Am J Gastroenterol 2023 Jun; 118:1058.

Chey SW et al. Exploratory comparative effectiveness trial of green kiwifruit, psyllium, or prunes in US patients with chronic constipation. Am J Gastroenterol 2021 Jun 1; 116:1304.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr