Η βαριατρική χειρουργική υποστρέφει την ίνωση του ήπατος σε αρκετούς ασθενείς με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα

Σε 1 έτος, η ηπατική ίνωση βελτιώθηκε σε περίπου 40% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση.

Η μείωση του βάρους είναι η κύρια παρέμβαση για την αντιμετώπιση ασθενών που είναι υπέρβαροι και έχουν μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο ή την εξελισσόμενη και δυνητικά θανατηφόρα μορφή της, τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH). Δυστυχώς όμως, οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής από μόνες τους σπάνια επιτυγχάνουν αρκετή απώλεια βάρους ώστε να επιτευχθεί η υποστροφή της NASH.

Ιταλοί ερευνητές τυχαιοποίησαν 300 ασθενείς με ιστολογικά επιβεβαιωμένη NASH και παχυσαρκία (με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2) σε γαστρική παράκαμψη Roux-en-Y, γαστρεκτομή μανίκι ή τροποποίηση του τρόπου ζωής με την καλύτερη ιατρική φροντίδα (συμπεριλαμβανομένης της πιογλιταζόνης, της λιραγλουτίδης και άλλων αντιδιαβητικών φαρμάκων, όπως απαιτείται).

Σε 1 έτος, η βιοψία ήπατος έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν γαστρική παράκαμψη ή γαστρεκτομή μανίκι είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν ιστολογική επίλυση της NASH χωρίς εξέλιξη της ίνωσης σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν μόνο τροποποίηση του τρόπου ζωής (56%, 57% και 16%, αντίστοιχα ). Η βελτίωση της ηπατικής ίνωσης χωρίς επιδείνωση της NASH ήταν επίσης πιο συχνή στις χειρουργικές ομάδες (37%, 39% και 23%, αντίστοιχα). Δέκα ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση παρουσίασαν σοβαρές χειρουργικές επιπλοκές, οι οποίες επιλύθηκαν ιατρικά ή ενδοσκοπικά.

Η βαριατρική χειρουργική πέτυχε κάποια ύφεση της ίνωσης, έναν βασικό προγνωστικό παράγοντα των ηπατικών και καρδιαγγειακών επιπλοκών σε ασθενείς με NASH. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που γενικά δεν παρατηρείται με ιατρική θεραπεία μόνο. Σε μια πρόσφατη τυχαιοποιημένη μελέτη, η υποχώρηση της NASH και η μη εξέλιξη της ίνωσης εμφανίστηκαν πιο συχνά με τη σεμαγλουτίδη παρά με το εικονικό φάρμακο, αλλά η σεμαγλουτίδη δεν ήταν καλύτερη από το εικονικό φάρμακο στην υποστροφή της ίνωσης. Προς το παρόν, είναι λογικό να συμπεριληφθεί η NASH ως μεταβολική ένδειξη για ασθενείς που εξετάζουν το ενδεχόμενο βαριατρικής χειρουργικής, ενώ ταυτόχρονα συνεχιζόμενες μελέτες διευκρινίζουν τον ρόλο των φαρμάκων για την μείωση του βάρους σε ασθενείς με NASH.

Βιβλιογραφία

Verrastro O et al. Bariatric-metabolic surgery versus lifestyle intervention plus best medical care in non-alcoholic steatohepatitis (BRAVES): A multicentre, open-label, randomised trial. Lancet 2023 Apr 20.

Philip N. Newsome, et al. Placebo-Controlled Trial of Subcutaneous Semaglutide in Nonalcoholic Steatohepatitis. N Engl J Med 2021; 384:1113)

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr