Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τη θνητότητα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε άτομα με διαβήτη

Όμως, το νερό, ο καφές και το γάλα χαμηλών λιπαρών φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο.

Σε προοπτικές μελέτες στον γενικό πληθυσμό, η πρόσληψη ροφημάτων με ζάχαρη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακή νόσο (CVD). Η αυξημένη πρόσληψη φυσικού νερού, γάλακτος χαμηλών λιπαρών και καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για αυτές τις καταστάσεις (καθώς και παχυσαρκία και πρόωρη θνησιμότητα). Μεταξύ των ατόμων με διαβήτη, ωστόσο, γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς η επιλογή των εκάστοτε ποτών επηρεάζει την καρδιαγγειακή νόσο και τη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες, μακροχρόνιες προοπτικές μελέτες με 170.000 συνολικά συμμετέχοντες. Οι ερευνητές εντόπισαν 15.000 άτομα που είχαν διαβήτη τύπου 2 κατά την εγγραφή τους ή τον ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και που δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο στην αρχή ή πριν από την εμφάνιση διαβήτη. Η κατανάλωση ποτών αξιολογούνταν κάθε 2 έως 4 χρόνια. Για κάθε ποτό, ο πληθυσμός χωρίστηκε σε πέντε ομάδες με βάση τη μέση πρόσληψη.

Κατά τη διάρκεια ενός μέσου όρου 18 ετών παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη αναψυκτικών με ζάχαρη είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία (αναλογία κινδύνου 1,20) και να παρουσιάσουν περιστατικό καρδιαγγειακής νόσου (HR 1,25) από εκείνους με τη χαμηλότερη εισαγωγή. Η υψηλή πρόσληψη καφέ, απλού νερού και γάλακτος χαμηλών λιπαρών συσχετίστηκαν με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με τη χαμηλή πρόσληψη. Αυτές οι αναλύσεις προσαρμόστηκαν για πολλούς πιθανούς παράγοντες σύγχυσης.

Οι συσχετίσεις μεταξύ των διαφόρων ποτών και της θνησιμότητας και της καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με διαβήτη φαίνεται να είναι παρόμοιες με αυτές του γενικού πληθυσμού. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να είναι χρήσιμα για την παροχή συμβουλών σε ασθενείς με διαβήτη σχετικά με τη σημασία της επιλογής ροφήματος.

Βιβλιογραφία

Ma L et al. Beverage consumption and mortality among adults with type 2 diabetes: Prospective cohort study. BMJ 2023 Apr 19; 381:e073406.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr