Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα θα πρέπει να ελέγχονται περιοδικά για στένωση της αορτικής βαλβίδας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για στένωση αορτικής βαλβίδας και τις επιπλοκές της.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρόνια φλεγμονή στο πλαίσιο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της βαλβιδοπάθειας. Σε αυτή τη μελέτη κοόρτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Διοίκηση Υγείας Βετεράνων και τα Κέντρα για Υπηρεσίες Medicare & Medicaid για να προσδιορίσουν τον κίνδυνο για στένωση αορτικής βαλβίδας σε 73.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και σε 639.000 μάρτυρες χωρίς ρευματοειδή αρθρίτιδα ανάλογα με την ηλικία και το φύλο (άνδρες 87%, μέση ηλικία 62 έτη). Η αορτική στένωση ορίστηκε ως μια σύνθεση διαγνώσεων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς ασθενείς, αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας και θάνατο που σχετίζεται με στένωση αορτικής βαλβίδας. Τα δύο τελευταία αποτελέσματα εξετάστηκαν επίσης μεμονωμένα.

Η επίπτωση της στένωσης της αορτικής βαλβίδας ήταν 4,0 ανά 1000 άτομα-έτη σε ασθενείς με ΡΑ και 2,5 ανά 1000 άτομα-έτη στους μάρτυρες. Μετά την προσαρμογή για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, η ΡΑ συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερους κινδύνους για στένωση αορτικής βαλβίδας (48%), αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (34%) και θάνατο που σχετίζεται με στένωση της αορτής (26%). Ο κίνδυνος για στένωση της αορτικής βαλβίδας ήταν υψηλότερος στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που είχαν αυξημένη ταχύτητα καθίζησης ερυθροκυττάρων (ΤΚΕ) και εαυξημένα πίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και σε εκείνους που έπαιρναν ορισμένα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα και γλυκοκορτικοειδή κατά την έναρξη σε σύγκριση με ασθενείς με ΡΑ χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά.

Αυτή η μελέτη παρέχει πρόσθετα στοιχεία για τις επιβλαβείς επιδράσεις της χρόνιας φλεγμονής στο καρδιαγγειακό σύστημα σε ασθενείς με ΡΑ και συγκεκριμένα για τη συμβολή της φλεγμονής στην ανάπτυξη αορτικής στένωσης σε αυτούς τους ασθενείς. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν τους προσβεβλημένους ασθενείς για αυτές τις επιπλοκές.

Βιβλιογραφία

Johnson TM et al. Aortic stenosis risk in rheumatoid arthritis. JAMA Intern Med 2023 Jul 31

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr