Ρέψιμο, φούσκωμα και διάταση της κοιλιάς: οδηγίες για την αντιμετώπισή τους

Η Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία (AGA) δημοσίευσε μια «Ενημέρωση κλινικής πρακτικής» σχετικά με αυτά τα συνηθισμένα συμπτώματα.

Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν ρέψιμο, φούσκωμα ή διάταση της κοιλιάς στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και τα γαστρεντερολογικά ιατρεία. Επειδή γενικά δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία υψηλής ποιότητας για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων, η AGA ανέθεσε σε αρκετούς ειδικούς να εκδώσουν «συμβουλές βέλτιστης πρακτικής», οι οποίες αντικατοπτρίζουν τόσο μια βιβλιογραφική ανασκόπηση όσο και τη συναινετική γνώμη των συγγραφέων.

Βασικά σημεία
Τα κυριότερα σημεία του εγγράφου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Το ρέψιμο μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως υπεργαστρικό (από τον οισοφάγο) και γαστρικό (από το στομάχι). Αυτά μπορούν να διακριθούν χρησιμοποιώντας τη μανομετρία οισοφάγου. Το υπεργαστρικό ρέψιμο συχνά συνδέεται με άγχος και μπορεί να ανταποκριθεί σε στρατηγικές συμπεριφοράς. Το γαστρικό ρέψιμο συχνά σχετίζεται με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και μπορεί να ανταποκριθεί στη θεραπεία με αναστολείς αντλίας πρωτονίων. Η διαφραγματική αναπνοή μπορεί να είναι χρήσιμη και για τους δύο τύπους ρεψίματος.

Οι αιτίες του φουσκώματος και της διάτασης που σχετίζονται με τη διατροφή περιλαμβάνουν την ανεπάρκεια λακτάσης και σακχαράσης, τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ή τα τρόφιμα που περιέχουν φρουκτάνη, την κοιλιοκάκη και την ευαισθησία στη γλουτένη σε άτομα χωρίς κοιλιοκάκη. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου, διαταραχές της γαστρεντερικής κινητικότητας και λειτουργικές διαταραχές της αφόδευσης (στις οποίες το φούσκωμα ή η διάταση μπορεί να συσχετιστεί με δυσκοιλιότητα ή ακράτεια κοπράνων).

Η αντιμετώπιση του φουσκώματος και της διάτασης εξαρτάται από την πιο πιθανή αιτία. Το εάν θα γίνει εμπειρική θεραπεία (με βάση το ιστορικό και τη φυσική εξέταση) ή θα παραγγελθούν πρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με την πιθανή κλινική διάγνωση και την παρουσία ή απουσία συμπτωμάτων συναγερμού.

Για τη διατροφική προσέγγιση – ειδικά για δυνητικά περίπλοκες παρεμβάσεις όπως μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs (δηλαδή ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) – οι συγγραφείς προτείνουν παραπομπή σε εκπαιδευμένο διατροφολόγο (αν υπάρχει).

Οι φαρμακευτιικοί παράγοντες που μπορεί να είναι χρήσιμοι σε επιλεγμένους ασθενείς με φούσκωμα/διάταση περιλαμβάνουν τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, τους αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης και τα φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα (αν υπάρχει αυτό το σύμπτωμα). Τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να υποστηρίξουν τη θεραπεία με προβιοτικά ή έλαιο μέντας.

Αυτή η «Ενημέρωση κλινικής πρακτικής» (η οποία είναι δωρεάν διαθέσιμη στο διαδίκτυο) περιλαμβάνει εύκολα κατανοητές πληροφορίες για την παθοφυσιολογία και λεπτομερείς αλγόριθμους για την αντιμετώπιση τόσο του ρεψίματος όσο και του φούσκωματος/διάτασης.

Βιβλιογραφία

Moshiree B et al. AGA Clinical Practice Update on evaluation and management of belching, abdominal bloating, and distention: Expert review. Gastroenterology 2023 Sep; 165:791.

Diaphragmatic Breathing Demonstration from Michigan Medicine

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr