Πώς να πείσουμε τους γιατρούς να σταματήσουν να θεραπεύουν την ασυμπτωματική βακτηριουρία;

Το καλύτερο είναι να σταματήσουν να παραγγέλνουν καλλιέργειες ούρων όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Η ασυμπτωματική βακτηριουρία είναι η διαπίστωση βακτηρίων στα σωστά συλλεγμένα ούρα ενός ασθενούς που δεν έχει σημεία ή συμπτώματα ουρολοίμωξης. Η ασυμπτωματική βακτηριουρία είναι πολύ συχνή στην κλινική πράξη και η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία. Οι περισσότεροι ασθενείς με ασυμπτωματική βακτηριουρία δεν έχουν αρνητικές συνέπειες και δεν έχουν κανένα όφελος από τη θεραπεία με αντιβιοτικά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι μη έγκυες ασθενείς δεν πρέπει να ελέγχονται ή να υποβάλλονται σε θεραπεία για ασυμπτωματική βακτηριουρία.

Όλα  τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα αντιβιοτικά είναι περιττά για τους περισσότερους ασθενείς με ασυμπτωματική βακτηριουρία (ASB). Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία που δεν χρειάζεται, ιδιαίτερα εάν είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή έχουν μόνιμους ουροκαθετήρες. Μπορεί αυτή η πρακτική να σταματήσει αποτρέποντας τους κλινικούς γιατρούς από τη θεραπεία αυτών των ασθενών; Ή μήπως είναι πιο αποτελεσματικό απλώς να αποτρέπουμε τους κλινικούς γιατρούς από το να παραγγέλνουν καλλιέργειες εξαρχής;

Τρία χρόνια σε ένα πρόγραμμα βελτίωσης ποιότητας σε επίπεδο Μίσιγκαν που ξεκίνησε το 2017 (στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν και οι δύο προσεγγίσεις), οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα για περίπου 15.000 μη έγκυες ασθενείς με θετικές καλλιέργειες ούρων από 46 νοσοκομεία. Οι ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν δεν ήταν ανοσοκατεσταλμένοι και δεν είχαν ανατομικές ανωμαλίες που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη θεραπεία παρά την απουσία συμπτωμάτων. Από το σύνολο, περίπου 4.000 (28%) ήταν ασυμπτωματικοί. Κατά την περίοδο της μελέτης, το ποσοστό των ασθενών με ASB που υποβλήθηκαν σε θεραπεία παρέμεινε αμετάβλητο σε σχεδόν 80%, αλλά το ποσοστό αυτών με ASB σε ολόκληρη την ομάδα μειώθηκε σημαντικά, από 34% το 2017 σε 22% το 2020. Αυτά τα πρότυπα υποδηλώνουν ότι η «διαγνωστική διαχείριση» (δηλαδή, ο περιορισμός των καλλιεργειών) είναι πιο αποτελεσματική από τη «διαχείριση αντιβιοτικών» (δηλαδή, ο περιορισμός της πρόσβασης σε αντιβιοτικά) για τη μείωση των περιττών συνταγογραφήσεων αντιβιοτικών.

Μόλις καταγραφεί μια θετική καλλιέργεια, οι κλινικοί γιατροί δυσκολεύονται πολύ να την αγνοήσουν: Συχνά, το να μην παραγγείλει ένας γιατρός μια καλλιέργεια εξαρχής είναι ευκολότερο, και αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία που υποστηρίζουν αυτήν την επιλογή.

Βιβλιογραφία

Vaughn VM et al. A statewide quality initiative to reduce unnecessary antibiotic treatment of asymptomatic bacteriuria. JAMA Intern Med 2023 Jul 10.

Morgan DJ et al. Increasing evidence that diagnostic stewardship may improve antibiotic use. JAMA Intern Med 2023 Jul 10.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr