Ποιές είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό των GLP-1 αναλόγων;

Αυτά τα φάρμακα συσχετίστηκαν με ελαφρά αυξημένο κίνδυνο για παγκρεατίτιδα, απόφραξη του εντέρου και γαστροπάρεση.

Όταν χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη, οι αγωνιστές του γλυκαογονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1) ενέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανεπιθύμητα γαστρεντερικά (GI) συμβάντα, συμπεριλαμβανομένης της παγκρεατίτιδας, της νόσου των χοληφόρων, της απόφραξης του εντέρου και της γαστροπάρεσης. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο για ανεπιθύμητα γαστρεντερικά συμβάματα σε 4.800 ασθενείς που χρησιμοποίησαν τη λιραγλουτίδη και τη σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους (δηλαδή, που είχαν διάγνωση παχυσαρκίας χωρίς διάγνωση διαβήτη σε μια εθνική βάση δεδομένων υγείας των ΗΠΑ). Αυτή η κοόρτη συγκρίθηκε με 650 ασθενείς που είχαν επίσης κωδικούς διάγνωσης για παχυσαρκία αλλά όχι διαβήτη και οι οποίοι χρησιμοποιούσαν βουπροπιόνη-ναλτρεξόνη για απώλεια βάρους.

Κατά τη διάμεση παρακολούθηση περίπου 1 έτους, οι προσαρμοσμένες αναλογίες κινδύνου για παγκρεατίτιδα, απόφραξη του εντέρου και γαστροπάρεση ήταν σημαντικά υψηλότερες μεταξύ των ασθενών που χρησιμοποίησαν αγωνιστές GLP-1 σε σύγκριση με αυτούς που χρησιμοποίησαν βουπροπιόνη-ναλτρεξόνη (9,1, 4,2 και 3,7, αντίστοιχα ) Η νόσος των χοληφόρων ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες. Μεταξύ του σχεδόν 90% των ασθενών με GLP-1 που λάμβαναν λιραγλουτίδη, η αυξημένη συχνότητα παγκρεατίτιδας και εντερικής απόφραξης ήταν περίπου 7 ανά 1.000 ασθενείς-έτη και 6 ανά 1.000 ασθενείς-έτη, αντίστοιχα.

Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν τη ναυτία καιτον έμετο ως παρενέργειες των αγωνιστών GLP-1, πιθανώς λόγω καθυστερημένης γαστρικής κένωσης. Αυτή η μελέτη θα πρέπει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των κλινικών ιατρών ότι οι αγωνιστές GLP-1, είτε λαμβάνονται για διαβήτη είτε για απώλεια βάρους, περιστασιακά σχετίζονται με πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες του γαστρεντερικού συστήματος.

Βιβλιογραφία

Sodhi M et al. Risk of gastrointestinal adverse events associated with glucagon-like peptide-1 receptor agonists for weight loss. JAMA 2023 Oct 5

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr