Omalizumab: χρήσιμο στη χρόνια κνίδωση αλλά μπορεί να διακοπεί η χορήγησή του εάν είναι σε ύφεση

Ορισμένοι ασθενείς που λαμβάνουν το omalizumab για τη θεραπεία της χρόνιας κνίδωσης μπορεί να διακόψουν τη χρήση του για να διαπιστώσουν εάν η νόσος έχει τεθεί σε ύφεση και να αποφύγουν την έκθεση σε φάρμακα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

Ωστόσο, οι ασθενείς που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία ή που έχουν γρήγορη αρχική ανταπόκριση μπορεί να χρειαστούν επανάληψη της θεραπείας νωρίτερα από άλλους ασθενείς.

Στη μελέτη συμμετείχαν 492 ασθενείς (μέση ηλικία 41 έτη, 71% γυναίκες) με χρόνια κνίδωση που έλαβαν θεραπεία με 300 mg omalizumab (Xolair; Genentech, Novartis) κάθε 4 εβδομάδες στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης (UMCU) ή στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus (EMC). Ρότερνταμ.

Μετά από τρεις χορηγήσεις στο EMC του Ρότερνταμ και έξι χορηγήσεις στο UMCU, τα διαστήματα θεραπείας αυξήθηκαν σταδιακά εντός 1 εβδομάδας για ασθενείς με καλά ελεγχόμενη νόσο, που ορίστηκαν ως Βαθμοί δραστηριότητας κνίδωσης (UAS) 6 ή χαμηλότερος ή Τεστ Ελέγχου Κνίδωσης (UCT) 12 ή υψηλότερη.

Οι ασθενείς που δεν είχαν συμπτώματα και είχαν μεσοδιάστημα θεραπείας 8 εβδομάδων ή ανεπαρκή ανταπόκριση ή παρενέργειες διέκοψαν τη θεραπεία. Εάν τα συμπτώματα υποτροπίαζαν, οι ασθενείς θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν τη θεραπεία με το μεσοδιάστημα σταθερής κατάστασης – που ορίζεται ως το μεγαλύτερο καλά ελεγχόμενο διάστημα θεραπείας με βάση τις βαθμολογίες UCT ή UAS που επιτεύχθηκε σε τουλάχιστον δύο διαδοχικές χορηγήσεις – της πρώτης περιόδου θεραπείας και αυτό το διάστημα στη συνέχεια έγινε σταδιακά παρατεταμένος.

Συνολικά, 204 ασθενείς (41,5%) είχαν συνεχή θεραπεία. Επίσης, 288 (58,5%) διέκοψαν το omalizumab μετά την πρώτη περίοδο θεραπείας, με 116 από αυτούς (40,3%) να το ξαναρχίζουν με διάμεση περίοδο χωρίς θεραπεία 4,4 μήνες (εύρος, 1,8-54,5 μήνες).

Τα ποσοστά επιβίωσης χωρίς θεραπεία περιελάμβαναν 66% στο 1 έτος, 58% στα 2 χρόνια, 54% στα 4 χρόνια και 52% στα 7 χρόνια. Η μεγαλύτερη ηλικία και η γρήγορη αρχική ανταπόκριση στη θεραπεία, που ορίζονται ως βαθμολογίες UAS7 6 ή χαμηλότερες ή σκορ UCT 12 ή υψηλότερες εντός 1 μήνα θεραπείας, προέβλεπαν μικρότερες περιόδους χωρίς θεραπεία.

Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά καλής, μερικής ή κακής ανταπόκρισης μεταξύ των δύο επεισοδίων θεραπείας μεταξύ των ασθενών που ξεκίνησαν ξανά τη θεραπεία.

Επίσης, το 88,1% των ασθενών που ξεκίνησαν ξανά τη θεραπεία πέτυχαν ίση ή καλύτερη αποτελεσματικότητα κατά το δεύτερο επεισόδιο θεραπείας. Οι ασθενείς με καλές ή πλήρεις ανταποκρίσεις κατά την πρώτη περίοδο θεραπείας περιελάμβαναν το 90,1% που πέτυχαν καλές ή πλήρεις ανταποκρίσεις κατά τη δεύτερη περίοδο. Οκτώ ασθενείς (7,9%) είχαν χειρότερη ανταπόκριση κατά τη δεύτερη περίοδο.

Τα μέσα διαστήματα θεραπείας σε σταθερή κατάσταση περιελάμβαναν 7 εβδομάδες για την πρώτη περίοδο θεραπείας και 8,1 εβδομάδες για τη δεύτερη περίοδο (P = 0,002), με το 88,2% να αντιμετώπιζε ίσο ή μεγαλύτερο διάστημα σταθερής κατάστασης κατά τη δεύτερη περίοδο σε σύγκριση με την πρώτη.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, φαίνεται ότι λίγοι ασθενείς χρειάζεται να ξαναρχίσουν τη θεραπεία με omalizumab μετά από ένα χρόνο χωρίς αυτό.

Οι ασθενείς που έχουν γρήγορη ανταπόκριση στη θεραπεία θα παρατείνουν γρήγορα τα διαστήματα πριν διακόψουν τη θεραπεία νωρίς, αφήνοντας ενδεχομένως λιγότερο χρόνο για «αληθινή» ύφεση και προκαλώντας μεγαλύτερες πιθανότητες για υποτροπή.

Μεταξύ των ασθενών που διέκοψαν τη θεραπεία λόγω καλά ελεγχόμενης νόσου, η διάμεση διάρκεια θεραπείας περιελάμβανε 12 μήνες για τους ασθενείς που ξανάρχισαν τη θεραπεία και 14 μήνες για εκείνους που δεν το έκαναν, υποδεικνύοντας ότι οι ασθενείς με γρήγορη ανταπόκριση μπορεί να ωφεληθούν από την καθυστέρηση οποιασδήποτε διακοπής της θεραπείας.

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα είναι πολύτιμα για την παροχή συμβουλών στους ασθενείς σχετικά με το εάν πρέπει να διακόψουν το omalizumab στην κλινική πράξη.

Βιβλιογραφία

Meertens MAJ, et al. Age and fast initial response predict omalizumab retreatment in chronic urticaria. J
Allergy Clin Immunol Pract. 2023;doi:10.1016/j.jaip.2023.07.030.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr