Η συχνή εξέταση PSA για καρκίνο του προστάτη οδηγεί σε υπερδιάγνωση χωρίς όφελος

Οι άνδρες που ελέγχονταν πιο συχνά έλαβαν περισσότερες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη αλλά όχι πιο έγκαιρη θεραπεία.

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF) συνιστά κοινή λήψη αποφάσεων σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) για τον καρκίνο του προστάτη σε μεγαλύτερους άνδρες (ηλικιακό εύρος 55–69). Η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία (AUA) συμφωνεί και συνιστά ένα διάστημα ελέγχου τουλάχιστον 2 ετών. Μερικοί άνδρες, ωστόσο, επιμένουν να κάνουν συχνότερα έλεγχο του PSA.

Χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων αποζημιώσεων, οι ερευνητές εντόπισαν 3 εκατομμύρια άνδρες (ηλικίας ≥30 ετών, 70% λευκοί) είτε με Medicare είτε με ιδιωτική ασφάλιση που είχαν τουλάχιστον 2 χρόνια συνεχούς εγγραφής στην ασφάλιση μετά την πρώτη τους εξέταση PSA μεταξύ 2003 και 2019. «Ως εξέταση PSA υψηλής συχνότητας» ορίστηκε ως τουλάχιστον 3 εξετάσεις PSA σε διάστημα μικρότερο των 270 ημερών. Άνδρες που έχασαν την ασφάλιση ή έλαβαν διαγνώσεις ή θεραπεία για καρκίνο του προστάτη αποβλήθηκαν από την κοόρτη.

Η συνολική συχνότητα των εξετάσεων PSA υψηλής συχνότητας ήταν 5%. Η επίπτωση αυξήθηκε κατά περίπου 0,5% ετησίως, ανεξάρτητα από τις αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες. Οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν τεστ υψηλής συχνότητας αν ήταν μεγαλύτεροι, λιγότερο μορφωμένοι και μη λευκοί. Οι άνδρες με και χωρίς τεστ υψηλής συχνότητας είχαν παρόμοια επίπεδα PSA. Οι περισσότεροι άνδρες δεν είχαν ποτέ επίπεδα PSA >4 ng/dL, ανεξάρτητα από τη συχνότητα εξέτασης. Οι άνδρες με τεστ υψηλής συχνότητας είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες από άλλους άνδρες να υποβληθούν σε βιοψίες προστάτη και να λάβουν διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίστηκαν πιο έγκαιρα, υποδηλώνοντας ότι μεγάλο μέρος της διαφοράς στα περιστατικά καρκίνου οφειλόταν σε υπερδιάγνωση.

Οι κλινικοί γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να συμβουλεύσουν τους ασθενείς ότι οι κίνδυνοι των συχνών εξετάσεων PSA είναι πιθανό να υπερβαίνουν τα οφέλη.

Βιβλιογραφία

 

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr