Ο COVID-19 παρουσιάζει φαινόμενο rebound στο 20% των ασθενών που θεραπεύονται με Paxlovid

Περίπου το 20% των ασθενών με COVID-19 παρουσίασαν ιολογική υποτροπή μετά τη λήψη του Paxlovid, σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Διεξήχθη αυτή η μελέτη για να απαντηθούν επίμονα ερωτήματα σχετικά με το Paxlovid και την ιολογική υποτροπή (rebound) στη θεραπεία του COVID-19. Διαπιστώθηκε ότι το φαινόμενο ιολογικής υποτροπής (VR) ήταν πολύ πιο συχνό από ό,τι αναμενόταν και ότι οι ασθενείς διασπείρουν ζωντανό ιό όταν βιώνουν την υποτροπή, υποδηλώνοντας τη δυνατότητα μετάδοσης μετά την αρχική ανάκαμψη από τον ιό.

Ωστόσο, προηγούμενη έρευνα είχε προτείνει ότι η ανάκαμψη του ιικού RNA και η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων εμφανίστηκαν σε παρόμοιες συχνότητες σε ασθενείς που έλαβαν νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη και εικονικό φάρμακο.

Για την τρέχουσα μελέτη, ο Siedner και οι συνεργάτες του συνέκριναν τα αποτελέσματα VR ενηλίκων με οξύ COVID-19 που έλαβαν ένα 5ήμερο σχήμα νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης (n = 72) και εκείνων που δεν έλαβαν θεραπεία (n = 55).

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έλαβαν θεραπεία, εκείνοι που έπαιρναν νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη έτειναν να είναι μεγαλύτεροι, είχαν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 και είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ανοσοκαταστολή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 20,8% των συμμετεχόντων που έλαβαν νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη είχαν VR έναντι 1,8% των συμμετεχόντων που αφέθηκαν χωρίς θεραπεία, αποδίδοντας απόλυτη διαφορά 19 ποσοστιαίων μονάδων (95% CI, 9-29).

Σε πολυμεταβλητά μοντέλα που περιελάμβαναν δημογραφικά και άλλα κλινικά χαρακτηριστικά, μόνο η χρήση νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης συνδέθηκε με VR (προσαρμοσμένο OR = 10,02, 95% CI, 1,13-88,74).

Το VR ήταν πιο συχνό μεταξύ των συμμετεχόντων που ξεκίνησαν τη θεραπεία εντός 2 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων (26,3%) σε σύγκριση με εκείνους που ξεκίνησαν 2 ή περισσότερες ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων (0%).

Επιπλέον, το 50% (95% CI, 25-75) των συμμετεχόντων με VR ανέφεραν επίσης επανεμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ δύο ήταν εντελώς ασυμπτωματικοί.

Αν και η ιολογική ανάκαμψη ήταν πιο συχνή από ό,τι αναμενόταν, το Paxlovid παραμένει ένα σωτήριο φάρμακο που συνταγογραφώούμε σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Αυτή η μελέτη δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτό το φάρμακο είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτου. «Αντίθετα, προσφέρει πολύτιμες γνώσεις στους ασθενείς που παίρνουν Paxlovid, βοηθώντας τους να καταλάβουν τι να περιμένουν και πόσο καιρό μπορεί να είναι μεταδοτικοί.

Οι ασθενείς που έλαβαν νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη στη μελέτη πιθανότατα είχαν κλινικό όφελος και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη δεν παρατηρήθηκε στους περισσότερους συμμετέχοντες που έλαβαν θεραπεία.

Ωστόσο, η περαιτέρω εξέταση της δοσολογίας, του χρόνου και της διάρκειας της θεραπείας με nirmatrelvir/ritonavir είναι απαραίτητη για την αποσαφήνηση της βέλτιστης χρήσης αυτού του φαρμάκου.

Βιβλιογραφία

Cohen M, Brown E. Rebound of COVID-19 With Nirmatrelvir–Ritonavir Antiviral Therapy. Ann Intern Med. 2023;doi:10.7326/M23-2887.

Edelstein G, et al. SARS-CoV-2 Virologic Rebound With Nirmatrelvir–Ritonavir Therapy. Ann Intern Med. 2023;doi:10.7326/M23-1756.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr