Πρέπει να χορηγείται αντιπηκτική αγωγή σε ασθενείς με παροδική υποκλινική κολπική μαρμαρυγή;

Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη, ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων που προλήφθηκαν ήταν λιγότερα έναντι των αιμορραγιών που προκλήθηκαν από την αντιπηκτική αγωγή.

Το εάν τα οφέλη της αντιπηκτικής αγωγής γενικά υπερτερούν των βλαβών σε ασθενείς με παροδική, τυχαία ανακαλυφθείσα κολπική μαρμαρυγή (AF) είναι ασαφές. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, οι ερευνητές εντόπισαν 4.000 ασθενείς (μέση ηλικία 77 έτη) με βαθμολογίες CHA2DS2-VASc ≥3 και τουλάχιστον ένα επεισόδιο υποκλινικής AF (που ανιχνεύτηκε από εμφυτευμένο βηματοδότη, απινιδωτή ή καρδιακό μόνιτορ) διάρκειας τουλάχιστον 6 λεπτών αλλά όχι άνω των 24 ωρών.

Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε apixaban ή ασπιρίνη και σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Κατά τη διάρκεια της μέσης παρακολούθησης 3,5 ετών, η επίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου ή συστηματικής εμβολής ήταν σημαντικά χαμηλότερη με το apixaban από ό,τι με την ασπιρίνη (0,78 έναντι 1,24 ανά 100 ασθενείς-έτη). Αυτό μεταφράζεται σε 1 λιγότερο εγκεφαλικό επεισόδιο ανά 217 λήπτες apixaban ανά έτος (τα εγκεφαλικά επεισόδια αντιπροσώπευαν σχεδόν όλα αυτά τα συμβάντα). Περίπου το 40% των εγκεφαλικών επεισοδίων προκάλεσε τουλάχιστον μέτρια αναπηρία.

Η συχνότητα εμφάνισης μείζονος αιμορραγίας ήταν σημαντικά υψηλότερη με το apixaban απ’ ό,τι με την ασπιρίνη (1,71 έναντι 0,94 ανά 100 ασθενείς-έτη) — περίσσεια 1 μείζονος αιμορραγίας ανά 130 λήπτες apixaban ετησίως. Οι περισσότερες αιμορραγίες ήταν μη θανατηφόρα γαστρεντερική αιμορραγία.

Η θνησιμότητα ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες (≈18%).

Το ποσοστό εγκεφαλικού επεισοδίου σε αυτούς τους ασθενείς με υποκλινική κολπική μαρμαρυγή ήταν χαμηλότερο από τα ποσοστά που παρατηρήθηκαν γενικά με συμπτωματική κολπική μαρμαρυγή. Το Apixaban εξακολουθούσε να αποτρέπει έναν μικρό αριθμό εγκεφαλικών επεισοδίων — με τίμημα αριθμητικά περισσότερες αιμορραγίες από  τα εγκεφαλικά επεισόδια που προλαμβάνονταν. Επειδή η αναπηρία που σχετίζεται με αυτά τα εγκεφαλικά επεισόδια φαινόταν να είναι πιο σημαντική κλινικά από τη νοσηρότητα που σχετίζεται με τα αιμορραγικά επεισόδια, οι συγγραφείς προκρίνουν τη χρήση από του στόματος αντιπηκτικών για ασθενείς που μοιάζουνε με τους συμμετέχοντες στη μελέτη αυτή. Αλλά στο editorial άρθρου υπάρχει επιφύλαξη γι’ αυτό το συμπερασμα, τονίζοντας ότι τα οφέλη της θεραπείας επισκιάζονται από τις βλάβες.

Βιβλιογραφία

Healey JS et al. Apixaban for stroke prevention in subclinical atrial fibrillation. N Engl J Med 2023 Nov 12.

Svennberg E. What lies beneath the surface — Treatment of subclinical atrial fibrillation. N Engl J Med 2023 Nov 12.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr