Τα άτομα που νόσησαν μπορούν να προσβληθούν ξανά από τον κορωνοϊό;

Επειδή ο SARS-CoV-2, ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί το COVID-19, ανακαλύφθηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες, εξακολουθούμε να ψάχνουμε απαντήσεις σε πολλά μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τον ιό και την ασθένεια που προκαλεί. Ένα πολύ σημαντικό είναι αν οι ασθενείς μπορούν να ξαναπροσβληθούν για δεύτερη φορά από τον ιό, εάν δηλαδή ο ιός αφήνει ανοσία στα άτομα που έχει προσβάλει ή όχι και για πόσο διάστημα.

Με τους προηγούμενους κορωνοϊούς, γνωρίζουμε ότι τα αντισώματα που παράγουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, τους δίνουν ανοσία στον συγκεκριμένο ιό για μήνες ή και χρόνια. Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν αυτό ισχύει και με την COVID-19. Αν ισχύει θα είναι πολύ θετικό διότι κάποια στιγμή θα περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

Υπήρξαν ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 και ενώ είχαν αρνητικοποιηθεί παρουσίασαν ξανά θετική εξέταση στον ιό. Δεν πιστεύουμε ότι αυτές οι περιπτώσεις ήταν νέες λοιμώξεις από τον ιό, αλλά η ίδια αρχική λοίμωξη που έδειξε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα κάποια στιγμή στην εξέλιξή της. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η θετική εξέταση δεν ανίχνευσε τον ίδιο τον ιό, αλλά υπολείμματά του που παρέμειναν στον οργανισμό του ασθενούς παρότι ο ιός είχε καταπολεμηθεί.

Η μέχρι τώρα εμπειρία από τους ιούς μας λέει ότι τα αντισώματα που παράγονται όταν κάποιος νοσήσει από τον κορωνοϊό καθιστούν αδύνατη την επαναλοίμωξη από τον ίδιο ιό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν κάποιος νοσήσει από ένα ιό, μέσα σε 10 ημέρες από την εισβολή της νόσου παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα αντισώματα.

Είμαστε μόνο τρεισήμισι μήνες μέσα στην πανδημία. Ελλείψει περισσότερων πληροφοριών, εξετάζουμε τι είναι γνωστό για άλλα μέλη της οικογένειας των κοροναϊών. Αλλά αν θα ισχύσουν τα ίδια και στο COVID-19, δε μπορούμε να το ξέρουμε προς το παρόν.

Μία μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Ταϊβάν διαπίστωσε ότι οι επιζώντες της επιδημίας SARS το 2003 είχαν αντισώματα που διαρκούσαν μέχρι τρία χρόνια – υποδηλώνοντας ανοσία. Οι επιζώντες του αναπνευστικού συνδρόμου στη Μέση Ανατολή (MERS, που προκαλείται επίσης από έναν ιό παρόμοιο με αυτόν που προκαλεί το COVID-19) βρέθηκαν να έχουν ανοσία που διήρκεσε περίπου ένα χρόνο.

Τα αντισώματα COVID-19 αναμένεται ότι θα παραμείνουν στον οργανισμό των ανθρώπων που νόσησαν για δύο έως τρία χρόνια, με βάση τα στοιχεία που είναι γνωστά για άλλους κορωνοϊούς, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το πούμε με βεβαιότητα. Ο βαθμός της ανοσίας θα μπορούσε επίσης να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ασθενούς. Οι νεότεροι, υγιέστεροι άνθρωποι πιθανότατα θα δημιουργήσουν μια πιο ισχυρή ανοσία, έχοντας έτσι μεγαλύτερη προστασία από τον ιό στο μέλλον.

Κάνετε κλικ εδώ εάν έχετε κάποια σχόλια ή παρατηρήσεις

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr