3 απλά μέτρα μπορούν να σταματήσουν την πανδημία: γιατί δεν τα εφαρμόζουμε;

Εάν οι άνθρωποι έπλεναν τα χέρια τους τακτικά, φορούσαν μάσκες και διατηρούσαν τις κοινωνικές αποστάσεις μεταξύ τους, αυτές οι τρεις απλές συμπεριφορές θα μπορούσαν να σταματήσουν το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας COVID-19, ακόμη και χωρίς εμβόλιο ή πρόσθετες θεραπείες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό PLoS Medicine, δημιούργησε ένα νέο μοντέλο για να εξετάσει την εξάπλωση της νόσου και τις προσπάθειες πρόληψης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να την σταματήσουν.

Τα ποσοστά επαφής στη μελέτη βασίστηκαν στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων στην Ολλανδία, αλλά το μοντέλο είναι κατάλληλο και για άλλες δυτικές χώρες, όπως ανέφεραν οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης.

“Μια μεγάλη επιδημία μπορεί να αποφευχθεί εάν η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων υπερβαίνει το 50%”, έγραψαν.

Εάν, ωστόσο, το κοινό ανταποκριθεί αργά, αλλά τελικά αλλάξει συμπεριφορά, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά να μην καθυστερήσει την κορύφωση των κρουσμάτων.

Εάν οι κυβερνήσεις κάνουν γρήγορα lockdown, αλλά κανείς δεν λάβει πρόσθετα προσωπικά προστατευτικά μέτρα, αυτό θα καθυστερήσει, αλλά δεν θα μειώσει την κορύφωση των κρουσμάτων. Μια παρέμβαση τριών μηνών θα καθυστερούσε την κορύφωση, το πολύ, επτά μήνες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Εάν η κοινωνική απόσταση που επιβάλλεται από την κυβέρνηση συνδυαστεί με την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο και με ατομική προστασία, η κορύφωση θα μπορούσε να μειωθεί, ακόμη και μετά την άρση της επιβολής κοινωνικής απόστασης.

Επιπλέον, το αποτέλεσμα του συνδυασμού αυτοεπιβαλλόμενων μέτρων είναι αθροιστικό. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το SARS-CoV-2 δεν θα προκαλέσει μεγάλη έξαρση σε μια χώρα όπου το 90% του πληθυσμού υιοθετεί το πλύσιμο των χεριών και την κοινωνική απόσταση.

Ακόμη και με την αυτοεπιβαλλόμενη κοινωνική απόσταση, οι επαφές με τους άλλους μπορεί να μην εξαλειφθούν πλήρως. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ζουν μαζί θα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, αυξάνοντας την πιθανότητα κάποιος να νοσήσει. Έτσι, οι μικρές εξάρσεις είναι πιθανές.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να εκπαιδεύσουν το κοινό σχετικά με το πώς εξαπλώνεται ο ιός και να το ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τον σημαντικό ρόλο της ατομικής τήρησης των αποστάσεων, του πλυσίματος των χεριών και, επίσης, της χρήσης της μάσκας.

Φαίνεται λοιπόν ότι δεν είμαστε ανυπεράσπιστοι στον κορωνοϊό. Εάν όλοι μας τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα και πλένουμε συχνά τα χέρια μας για τις επόμενες 4 έως 12 εβδομάδες είναι σίγουρο ότι η μετάδοση του κορωνοϊού θα σταματήσει.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Βιβλιογραφία

Alexandra Teslya, et al. Impact of self-imposed prevention measures and short-term government-imposed social distancing on mitigating and delaying a COVID-19 epidemic: A modelling study. PLoS Med
17(7): e1003166.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr