Ελάχιστοι ασθενείς παίρνουν τη σωστή δόση στατίνης για τη ρύθμιση της χοληστερίνης

Λιγότεροι από το ένα τέταρτο των ασθενών με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD) εκτέλεσαν συνταγές για στατίνες υψηλής έντασης.

Οι στατίνες μειώνουν πειστικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα σε ασθενείς με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD). Ωστόσο, παρά τις γνωστές κατευθυντήριες οδηγίες που συνιστούν τη χρήση στατινών υψηλής έντασης σε ασθενείς με εγκατεστημένη ASCVD, αυτά τα φάρμακα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ανεπαρκώς.

Σε μια αναδρομική μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μεγάλη εμπορική ασφαλιστική εταιρεία των ΗΠΑ για να προσδιορίσουν πρότυπα και προγνωστικούς παράγοντες κατευθυνόμενης από τις κατευθυντήριες οδηγίες χρήσης στατινών υψηλής έντασης μεταξύ 601.934 ασθενών με εγκατεστημένη ASCVD (42% γυναίκες, μέση ηλικία 68 έτη).

Μόνο το 23% της ομάδας λάμβανε στατίνη υψηλής έντασης και οι μισοί δεν έπαιρναν καμία στατίνη. Μετά από πολυμεταβλητή προσαρμογή, οι νεότεροι ασθενείς, οι γυναίκες, οι ασθενείς με περισσότερες συννοσηρότητες και εκείνοι με μη στεφανιαία ASCVD (περιφερική αρτηριακή ή εγκεφαλοαγγειακή νόσος) ήταν λιγότερο πιθανό να τους συνταγογραφηθεί οποιαδήποτε στατίνη. Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι ήταν πιο πιθανό να διακόψουν μια στατίνη υψηλής έντασης κατά τη διάρκεια παρακολούθησης 1 έτους. Οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία με καρδιολόγο συνδέθηκαν με μεγαλύτερη χρήση στατινών.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά αλλά συνάδουν με ένα μακροχρόνιο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι η υιοθέτηση των κατευθυντήριων οδηγιών για τη δευτερογενή πρόληψη παραμένει κατώτερη της βέλτιστης. Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα και το χαμηλό κόστος των στατινών, οι μισοί από τους ασθενείς με ASCVD σε αυτή τη μελέτη δεν έπαιρναν καμία στατίνη και λιγότεροι από το ένα τέταρτο λάμβαναν στατίνη της κατάλληλης έντασης. Οι κραυγαλέες διαφορές με βάση το φύλο και την ηλικία εξακολουθούν να υφίστανται και οι ασθενείς με εγκεφαλοαγγειακή νόσο και περιφερική αρτηριακή νόσο είναι πιο πιθανό να υποβληθούν σε ανεπαρκή θεραπεία. Όπως υποστηρίζεται σε ένα συνοδευτικό άρθρο, ήρθε η ώρα να κλείσουμε αυτά τα κενά ιατρικής φροντίδας. Μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους είναι απίθανο να λειτουργήσει και οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της τήρησης των κατευθυντήριων οδηγιών πρέπει να αντιμετωπίζουν τα εμπόδια σε επίπεδο ασθενούς, κλινικού ιατρού και συστήματος.

Βιβλιογραφία

Nelson AJ et al. High-intensity statin use among patients with atherosclerosis in the U.S. J Am Coll Cardiol 2022 May 10; 79:1802.

Virani SS et al. Guideline-concordant statin therapy use in secondary prevention: Should the medical community wait for divine intervention? J Am Coll Cardiol 2022 May 10; 79:1814.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr