Συνεχής καταγραφή της αρτηριακής πίεσης με το “ηλεκτρονικό δέρμα”

Αυτές οι συσκευές κατέγραψαν την αρτηριακή πίεση με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Διάφορες συσκευές φυσιολογικής καταγραφής χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση ατόμων εκτός ιατρικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, οι περισσότερες τέτοιες «οικιακές» συσκευές παρακολούθησης είναι ογκώδεις, δυσάρεστες στη χρήση για μεγάλες χρονικές περιόδους και ασυμβίβαστες με ορισμένες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Ως εκ τούτου, οι βιοτεχνικοί αναπτύσσουν συσκευές που παρακολουθούν διακριτικά και συνεχώς την ανθρώπινη φυσιολογία.  Διάφοροι μικροαισθητήρες μπορούν να τοποθετηθούν σε λεπτές λωρίδες που κολλάνε στο δέρμα και τα δεδομένα από τέτοιους μικροαισθητήρες μπορούν να συγχωνευθούν με δεδομένα που εισάγονται σε smartphone για να βοηθήσουν στη διαχείριση και τη μελέτη νοσημάτων όπως ο διαβήτης.

Μια ομάδα από το Τέξας αναφέρει ότι αναπτύσσει «ηλεκτρονικά τατουάζ γραφενίου:» Το γραφένιο είναι ένα εξαγωνικό πλέγμα ατόμων άνθρακα, πάχους μόνο ενός ατόμου: τα «τατουάζ» είναι αυτοκόλλητες λωρίδες γραφενίου που περιέχουν αισθητήρες βιοεμπέδησης που τοποθετούνται πάνω από τις κερκιδικές και τις ωλένιες αρτηρίες, ακριβώς πάνω από τον καρπό.

Soft, Stretchy and Strong Electronic Skin Mimics Natural Functions of Human Skin

Οι συσκευές χρησιμοποιήθηκαν από επτά υγιείς νεαρούς ενήλικες καθώς περνούσαν τη μέρα τους, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια ασκήσεων, όπως push-ups, που τέντωναν το δέρμα κάτω από τους αισθητήρες. Οι συσκευές κατέγραψαν την αρτηριακή πίεση για εκτεταμένες περιόδους (μεγαλύτερες από 300 λεπτά) με πολύ υψηλή ακρίβεια σε σύγκριση με μια συσκευή ιατρικής ποιότητας για συνεχή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτή η συγκεκριμένη προσέγγιση στη συνεχή απομακρυσμένη παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής μπορεί να επικρατήσει τελικά και να ξεπεράσει τις εναλλακτικές τεχνολογίες. Αλλά είναι ένα ακόμη βήμα στην αυξανόμενη κίνηση για την ανάπτυξη τεχνολογιών που μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς την ανθρώπινη φυσιολογία, με δυνατότητες διαχείρισης και πρόληψης ασθενειών.

Βιβλιογραφία

Kireev D et al. Continuous cuffless monitoring of arterial blood pressure via graphene bioimpedance tattoos. Nat Nanotechnol 2022 Jun 20.

Kim D-H et al. Epidermal electronics. Science 2011 Aug 12; 333:838.

Ma Z. An electronic second skin. Science 2011 Aug 12; 333:830.

Zeevi D et al. Personalized nutrition by prediction of glycemic responses. Cell 2015 Nov 19; 163:1079.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr