Στα άτομα με διαβήτη ορισμένες στατίνες μειώνουν πιο αποτελεσματικά την non-HDL χοληστερόλη

Οι μέτριας και υψηλής δόσης ροσουβαστατίνη και οι υψηλής δόσης σιμβαστατίνη και ατορβαστατίνη ήταν πιο αποτελεσματικές στη μείωση των επιπέδων των μη υψηλής πυκνότητας (non-HDL-C) λιποπρωτεϊνών σε ασθενείς με διαβήτη, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση.

Οι ερευνητές βρήκαν 42 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες (RCT) στις οποίες συμμετείχαν 20.193 ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, εκ των οποίων οι 11.698 συμπεριλήφθηκαν στη μετανάλυση. Σε μια υποομάδα 4.670 ασθενών που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα, η υψηλής δόσης ατορβαστατίνη έδειξε τη μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα non HDL-C.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε από το The BMJ στις 24 Μαρτίου και συνοψίστηκε στο ACP Diabetes Monthly Απριλίου.

Η συστηματική ανασκόπηση από τους Hodkinson και τους συνεργάτες βρήκε ότι η μέτρια ή υψηλή δόση ροσουβαστατίνης και η υψηλή δόση ατορβαστατίνης και σιμβαστατίνης ήταν πιο αποτελεσματικές για τη μείωση των επιπέδων της non HDL-C σε διάστημα 12 εβδομάδων έναντι του εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς με διαβήτη. Ωστόσο, η δόση σιμβαστατίνης υψηλής έντασης (80 mg/ημέρα) έχει περιοριστεί στις ΗΠΑ από το 2011 λόγω ανησυχιών για μυϊκή βλάβη. Αυτή η ανασκόπηση επιβεβαιώνει μόνο αυτό που είναι γνωστό: η ροσουβαστατίνη (μείωση 2,31 mmol/L [89,2-mg/dL] στη non HDL-C) και η ατορβαστατίνη (μείωση 2,2 mmol/L [84,9-mg/dL]) είναι οι πιο ισχυρές από τις συνήθως συνταγογραφούμενες στατίνες και η φλουβαστατίνη και η πραβαστατίνη είναι οι πιο αδύναμες.

Η ανασκόπηση υποδηλώνει ότι η μη HDL-C μπορεί να είναι καλύτερος δείκτης μέτρησης του καρδιαγγειακού κινδύνου από τη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL-C) σε ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες. Επειδή η HDL-C είναι ο μόνος τύπος καρδιοπροστατευτικής χοληστερόλης, η non-HDL-C (ολική χοληστερόλη μείον HDL-C) εκφράζει το άθροισμα όλης της αθηρογόνου χοληστερόλης [LDL-C, λιποπρωτεΐνη μέσης πυκνότητας χοληστερόλη, VLDL-C, λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη και lp(a) λιποπρωτεΐνη(α)] σε έναν κατάλληλο αριθμό.

Στα περισσότερα εργαστήρια, η LDL-C δεν μετριέται απευθείας, αλλά υπολογίζεται σύμφωνα με την εξίσωση Friedewald: LDL-C = ολική χοληστερόλη μείον HDL-C μείον (τριγλυκερίδια/5). Επειδή η πρόσφατη πρόσληψη τροφής αυξάνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και επομένως μειώνει ψευδώς τα υπολογιζόμενα επίπεδα LDL-C, η υπολογισμένη LDL-C χρησιμοποιώντας την εξίσωση Friedewald μετριέται ιδανικά σε κατάσταση νηστείας. Αντίθετα, ο απλούστερος τύπος για τον υπολογισμό των επιπέδων μη HDL-C δεν περιλαμβάνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Επομένως, η κατάσταση νηστείας ενός ασθενούς δεν έχει σημασία. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης μη HDL-C ως μέτρησης του καρδιαγγειακού κινδύνου – αφαιρεί τη νηστεία από την εξίσωση.

Από το 2014, το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας για την Υγεία και τη Φροντίδα του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά τη χρήση μη HDL-C αντί της LDL-C ως πρωταρχικού στόχου για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και δεν απαιτεί εξέταση αίματος νηστείας. Ίσως είναι καιρός και άλλες εταιρείες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να αναφέρουν απευθείας αυτήν την τιμή, που δεν είναι το τρέχον πρότυπο αναφοράς κλινικών εργαστηρίων.

Οι λίγες RCT που ανέφεραν αποτελέσματα καρδιαγγειακών συμβάντων βρήκαν εντυπωσιακή μείωση στο μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου για μέτριας έντασης ατορβαστατίνη σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο (σχετικός κίνδυνος, 0,57 [95% CI, 0,43 έως 0,76], 4 RCTs). Μέχρι να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα για την έκβαση της ροσουβαστατίνης, η ατορβαστατίνη μπορεί να είναι η πιο βασισμένη σε στοιχεία επιλογή για τη μείωση των επιπέδων μη HDL-C σε ασθενείς με διαβήτη.

Βιβλιογραφία

Alexander Hodkinson, et al. Comparative effectiveness of statins on non-high density lipoprotein cholesterol in people with diabetes and at risk of cardiovascular disease: systematic review and network meta-analysis. BMJ 2022;376:e067731.

Michael Tanner. In diabetes, some statins reduce non–HDL-C better than others vs. placebo. ACP Journal Club, August 2022.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr