Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: το βάδισμα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά

Μπορεί να αποβεί χρήσιμο, ιδιαίτερα σε ασθενείς με αραιά ή ήπια συμπτώματα.

Το περπάτημα ως άσκηση έχει ευεργετική μακροπρόθεσμη επίδραση σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος (ΟΑ). Σε πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Πρωτοβουλία Οστεοαρθρίτιδας – μια προοπτική μελέτη κοόρτης με βάση την κοινότητα των ΗΠΑ – για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα σε 1.200 συμμετέχοντες (μέση ηλικία 63 έτη) με ακτινογραφικά στοιχεία ΟΑ του γόνατος.

Περίπου τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι περπατούσαν για άσκηση κάπως τακτικά από την ηλικία των 50 ετών. Κατά τη διάρκεια 4 ετών παρακολούθησης, οι περιπατητές είχαν λιγότερες πιθανότητες από τους μη βαδιστές να αναφέρουν νέο συχνό πόνο στο γόνατο. Ωστόσο, μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν ήδη συχνό πόνο στο γόνατο, το περπάτημα δεν συσχετίστηκε με βελτιωμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Το περπάτημα συσχετίστηκε επίσης με ελαφρώς μικρότερη πιθανότητα εξέλιξης της ΟΑ σε σειριακές ακτινογραφίες, αλλά η στατιστική σημαντικότητα αυτού του ευρήματος ήταν οριακή. Αυτές οι αναλύσεις προσαρμόστηκαν για την ηλικία, το φύλο και την ακτινογραφική έκταση της ΟΑ.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, θα μπορούσαμε εύλογα να συμβουλεύσουμε τα άτομα με ΟΑ στο γόνατο και σπάνιο ή ήπιο πόνο ότι το περπάτημα ως άσκηση μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εξέλιξη των συμπτωμάτων. Επειδή είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί μια μακροχρόνια τυχαιοποιημένη μελέτη περπατήματος ως άσκηση (έναντι χωρίς περπάτημα), οι μελέτες παρατήρησης θα πρέπει να μας είναι αρκετές. Η αντίστροφη αιτιότητα είναι ένα πιθανό πρόβλημα σε μια μελέτη όπως αυτή (δηλαδή, η πιο προηγμένη ΟΑ μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από το περπάτημα), αλλά οι ερευνητές έλαβαν ορισμένα αναλυτικά βήματα για να ελαχιστοποιήσουν αυτό το αποτέλεσμα.

Βιβλιογραφία

Lo GH et al. Association between walking for exercise and symptomatic and structural progression in individuals with knee osteoarthritis: Data from the Osteoarthritis Initiative cohort. Arthritis Rheumatol 2022 Oct; 74:1660.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr