Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται πλέον με τις συσκευές καρπού (activity trackers, smartwatches)

Το Fitbit έδειξε υψηλή θετική προγνωστική αξία για τη μη διαγνωσμένη κολπική μαρμαρυγή (AF) κατά την ταυτόχρονη παρακολούθηση με ελεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ).

Η μελέτη Apple Heart έδειξε ότι οι φορητές συσκευές με αισθητήρες φωτοπληθυσμογραφίας (PPG) μπορούν δυνητικά να διαγνώσουν την κολπική μαρμαρυγή (AF) με βάση τις διαταραχές του σφυγμού. Το Fitbit είναι άλλη μια συσκευή που φοριέται στον καρπό με οθόνη PPG. Πρόσφατα, σε μια κλινική μελέτη που χρηαμτοδοτήθηκε από τον κατασκευαστή, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ικανότητα του αλγόριθμου του λογισμικού της συσκευής Fitbit για την ανίχνευση της μη διαγνωσμένης μέχρι τώρα AF.

Συνολικά 455.699 συμμετέχοντες (μέση ηλικία 47 έτη, 71% γυναίκες) φορούσαν συσκευή Fitbit για 1 εβδομάδα, μεταξύ των οποίων το 1% έλαβε ειδοποίηση ανίχνευσης ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού. Από αυτούς τους συμμετέχοντες, περίπου το ένα τρίτο ολοκλήρωσε μια επίσκεψη παρακολούθησης τηλε-ιατρικής με έναν γιατρό και οι περισσότεροι έλαβαν ένα έμπλαστρο περιπατητικού ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) για να το φορέσουν επί 1 εβδομάδα ενώ συνέχιζαν να φορούν την συσκευή Fitbit. Μεταξύ των 1.057 συμμετεχόντων που είχαν λάβει ειδοποίηση για ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό από το Fitbit, το 32% είχε επιβεβαιώσει την AF με βάση τα δεδομένα του ΗΚΓ που συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια.

Στην ανάλυση της κύριας έκβασης, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 1 εβδομάδας με ΗΚΓ, 225 συμμετέχοντες είχαν ανιχνευμένο με Fitbit ακανόνιστο ρυθμό της καρδιάς, εκ των οποίων οι 221 είχαν συγχρόνως τεκμηριωμένη AF στο ΗΚΓ, με θετική προγνωστική τιμή 98%. Μια ανάλυση διαπίστωσε ότι το Fitbit έδωσε μια ψευδώς θετική ειδοποίηση ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού σε 11 ασθενείς, με ένα ποσοστό ψευδώς θετικών 1,5%.

Πλέον έχουμε τεκμηρίωση ότι ένα άλλο σύστημα παρακολούθησης PPG εκτός από το Apple Watch έχει εξαιρετική θετική προγνωστική αξία για την AF και ενδεχομένω θα έχει κλινική χρησιμότητα. Ωστόσο, το ποσοστό ψευδώς θετικών σε αυτή τη μελέτη φαίνεται σχεδόν απίστευτα χαμηλό, δεδομένου ότι τα πρόωρα κολπικά σύμπλοκα και οι πρόωρες κοιλιακές συστολές μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστο ρυθμό.

Αναμένεται να δούμε συνεχώς αυξανόμενη χρήση αυτών των συσκευών PPG. Όταν χρησιμοποιούνται με μια εφαρμογή ΗΚΓ που καταγράφει ένα ΗΚΓ μιας απαγωγής, μπορούν να είναι ισχυρά εργαλεία για τη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής και την παρακολούθηση των ασθενών μας για κολπική μαρμαρυγή.

Βιβλιογραφία

Lubitz SA et al. Detection of atrial fibrillation in a large population using wearable devices: The Fitbit Heart Study. Circulation 2022 Sep 23

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr