Όσο περισσότερα βήματα κάνετε την ημέρα τόσο μικραίνει ο κίνδυνος για χρόνια νοσήματα

Η αύξηση του ημερήσιου αριθμού βημάτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνιες νόσους όπως η παχυσαρκία, η υπνική άπνοια και η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine.

Αν και αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ λιγότερων βημάτων και υψηλότερων κινδύνων για καρδιαγγειακή νόσο και θνησιμότητα, δεν έχουν καταφέρει να απαντήσουν σε σημαντικές ερωτήσεις λόγω διαφόρων σχεδιαστικών περιορισμών.

Εκτός από τη δυνητικά υπερβολική ή ανεπαρκή αναφορά της δραστηριότητας λόγω αυτο-ερωτηματολογίων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μέχρι σήμερα μελέτες επικεντρώθηκαν σε ένα «σχετικά στοχευμένο σύνολο αποτελεσμάτων» που περιοριζόταν στον διαβήτη, τη θνησιμότητα και την καρδιαγγειακή νόσο.

Με στόχο να εξετάσουν αυτές τις υποαναφερθείσες συσχετίσεις, ο Master και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα από το Ερευνητικό Πρόγραμμα All of Us του NIH, μια πρωτοβουλία που συλλέγει πολλαπλές ροές πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων γονιδιωματικών, ηλεκτρονικών αρχείων υγείας και φορητών ιχνηλατών φυσικής κατάστασης (wearable fitness trackers).

Η ανάλυση περιελάμβανε 6.042 ενήλικες που — εκτός από την κοινή χρήση δεδομένων EHR — συνέδεσαν τη δική τους συσκευή Fitbit και είχαν περισσότερους από 6 μήνες δεδομένων παρακολούθησης Fitbit. Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 56,7 ετών.

Τα δεδομένα προσαρμόστηκαν για την ηλικία, το φύλο και τη φυλή και ορίστηκαν σε μέγεθος 1.000 βημάτων ανά αναλογία πιθανοτήτων (OR). Ένα OR λιγότερο από 1 έδειξε ότι οι υψηλότεροι αριθμοί βημάτων συσχετίστηκαν με χαμηλότερους κινδύνους νόσησης.

Ο Master και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο μέτρησης βημάτων 7.731 ανά ημέρα για μια διάρκεια παρακολούθησης 4 ετών. Τα περιστατικά χρόνιων παθήσεων που είχαν τα υψηλότερα μεγέθη επίδρασης σε τουλάχιστον 6 μήνες παρακολούθησης ήταν:

  • αποφρακτική άπνοια ύπνου (OR = 0,88; 95% CI, 0,84-0,92);
  • παχυσαρκία (OR = 0,89; 95% CI; 0,86-0,93);
  • διαβήτης τύπου 2 με νευρολογικές εκδηλώσεις (OR = 0,69; 95% CI, 0,6-0,79);
  • υπέρταση (OR = 0,92, 95% CI, 0,89-0,95).
  • γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή ΓΟΠΝ (OR = 0,92; 95% CI, 0,89-0,95); και
  • μείζων καταθλιπτική διαταραχή ή MDD (OR = 0,92; 95% CI, 0,89-0,95).

Συνολικά, η εκτέλεση περισσότερων από 8.200 βημάτων την ημέρα συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για παχυσαρκία, υπνική άπνοια, ΓΟΠΝ και MDD,.

Οι εκτιμήσεις των επιπτώσεων διέφεραν ανάλογα με την κατάσταση, με ένα HR για ΓΟΠΝ, MDD, υπνική άπνοια, παχυσαρκία και διαβήτη που κυμαίνεται από 0,64 έως 0,81.

Οι συσχετίσεις μεταξύ της έντασης του αριθμού των βημάτων και της επίπτωσης της νόσου ήταν αντίστροφες και γραμμικές για την παχυσαρκία, την άπνοια ύπνου ΓΟΠΝ και την MDD, με χαμηλότερους κινδύνους σε υψηλότερους αριθμούς. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τον μέσο αριθμό βημάτων, ο κίνδυνος παχυσαρκίας μειώθηκε κατά 31% [HR = 0,69; 95% CI 0,53-0,88].

Εν τω μεταξύ, η υπέρταση και τα περιστατικά διαβήτη είχαν μη γραμμικές συσχετίσεις με τον αριθμό των βημάτων, χωρίς περαιτέρω μείωση του κινδύνου πάνω από 8.000 έως 9.000 ημερήσια βήματα.

Υπήρχαν περιορισμοί στη μελέτη, η οποία περιελάμβανε δεδομένα που δεν έλαβαν υπόψη τη σωματική δραστηριότητα χωρίς βηματισμό – όπως κολύμπι ή ποδηλασία – καθώς και μη προσαρμογή για διαφορετικά μοντέλα Fitbit και τις παραλλαγές τους στην καθημερινή μέτρηση βημάτων. Επίσης, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν νέοι, γυναίκες (73%), λευκές (84%) και πανεπιστημιακοί (71%).

Η μελέτη θα μπορούσε να έχει κλινικές επιπτώσεις: οι κλινικοί γιατροί μπορούν να παρακολουθούν τις τάσεις δραστηριότητας και να παρέχουν βασισμένες σε στοιχεία προληπτική καθοδήγηση με βάση τα χαρακτηριστικά υγείας και τους κινδύνους των ασθενών.

Οι αυτοαναφερόμενες παρεμβάσεις σωματικής δραστηριότητας ή άσκησης μπορεί να έχουν πιθανά ευεργετικά αποτελέσματα για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της κατάθλιψης και τη μείωση της σοβαρότητας της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και των σχετικών συννοσηροτήτων.

Τα ευρήματα αυτά παρέχουν μια νέα, ισχυρή πηγή στοιχείων για την υποστήριξη των κατευθυντήριων γραμμών σωματικής δραστηριότητας στην πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Ένας στόχος μέτρησης βημάτων 8.000 έως 9.000 την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων για πολλές καταστάσεις.

Βιβλιογραφία

Master, H., Annis, J., Huang, S. et al. Association of step counts over time with the risk of chronic disease in the All of Us Research Program. Nat Med (2022).

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr