Πάνω από 20% των ατόμων με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο απορρίπτουν τη θεραπεία με στατίνη

Πολλοί ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, ιδιαίτερα οι γυναίκες, δεν δέχτηκαν τη θεραπεία με στατίνες που τους συνέστησε ο γιατρός τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι ασθενείς είχαν υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης, πράγμα που μεταφράζεται δυνητικά σε αυξημένη συχνότητα καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Οι λόγοι για την έλλειψη θεραπείας με στατίνες σε ασθενείς με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και για την επίμονη ανισότητα μεταξύ των δυο φύλων δεν είναι πλήρως κατανοητοί και είναι πιθανώς πολυπαραγοντικοί .

Ένας πιθανός λόγος για την απουσία της συνιστώμενης θεραπείας είναι η μη αποδοχή των θεραπευτικών συστάσεων των κλινικών γιατρών από τους ασθενείς. Σαφώς όμως, υπάρχει έλλειψη πληθυσμιακών μελετών για το θέμα.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2022 για να εντοπίσουν τις τάσεις στην αποδοχή της θεραπείας με στατίνες μεταξύ 24.212 ασθενών που δεν είχαν λάβει στατίνες με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη ή επίπεδα χοληστερόλης LDL 190 mg/dL ή υψηλότερα. Οι ασθενείς είχαν μέση ηλικία τα 58 έτη και το 50,8% ήταν γυναίκες.

Συνολικά, το 21,9% των ασθενών απέρριψε τη θεραπεία με στατίνες. Από αυτές, η μη αποδοχή ήταν πιο συχνή μεταξύ των γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες (24,1% έναντι 19,7%).

Οι ασθενείς που δέχτηκαν τις συστάσεις θεραπείας με στατίνες είχαν επίπεδο LDL χοληστερόλης μικρότερο από 100 mg/dl μετά από διάμεσο 1,5 χρόνο σε σύγκριση με 4,4 χρόνια για εκείνους που δεν το έκαναν.

Η μη αποδοχή συνέχισε να συνδέεται με μεγαλύτερο χρόνο επίτευξης του επιπέδου χοληστερόλης LDL κάτω των 100 mg/dl σε μια πολυμεταβλητή ανάλυση που προσαρμόστηκε για δημογραφικά στοιχεία και συννοσηρότητες (HR = 0,57, 95% CI, 0,55-0,6).

Η μη αποδοχή είναι διαφορετική από τη μη τήρηση της θεραπείας, με τις αποφάσεις των ασθενών στο προηγούμενο σενάριο να προκύπτουν ενδεχομένως από την απουσία κατάλληλων ενεργειών από τους γιατρούς.

Αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι οι ασθενείς είναι ενεργοί παράγοντες στη φροντίδα τους και οι προτιμήσεις και οι προτεραιότητές τους θα πρέπει να λαμβάνονται προσεκτικά υπόψη όταν γίνονται συστάσεις θεραπείας.

Η συσχέτιση μεταξύ της αποδοχής της θεραπείας και της χαμηλότερης LDL χοληστερόλης δεν είναι τόσο αυτονόητη όσο φαίνεται, επειδή τα επίπεδα χοληστερόλης των ασθενών μπορεί να έχουν συσχετιστεί με πολλούς άλλους παράγοντες.

Από τη μια πλευρά, η αρχική αποδοχή της θεραπείας με στατίνες από έναν ασθενή δεν εγγυάται απαραίτητα τη συνεχή χρήση της στατίνης, ή ακόμα και οποιαδήποτε χρήση, επειδή οι ασθενείς μπορεί συχνά να μην προσκολλώνται στις στατίνες. Από την άλλη πλευρά, η αρχική μη αποδοχή ενός ασθενούς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ασθενής δεν θα πάρει ποτέ στατίνη – σχεδόν τα δύο τρίτα των ασθενών που αρχικά δεν δέχονταν στατίνη άρχισαν τελικά να λαμβάνουν στατίνες, κάτι που μπορεί να συνέβη λίγο μετά την αρχική τους μη αποδοχή.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστούν οι λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς δεν δέχονται τις συστάσεις θεραπείας με στατίνες και οι λόγοι για τα υψηλότερα ποσοστά αυτού του σημαντικού κλινικού φαινομένου μεταξύ των γυναικών.

Βιβλιογραφία

Brown C, et al. Assessment of Sex Disparities in Nonacceptance of Statin Therapy and Low-Density Lipoprotein Cholesterol Levels Among Patients at High Cardiovascular Risk. JAMA Netw Open. 2023;doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.1047.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr