Σε άτομα με μεμονωμένη δύσπνοια στην κόπωση θα πρέπει να σκεφτόμαστε ως αίτιο και την πνευμονική εμβολή

Σε μια μεγάλη μελέτη, η πνευμονική εμβολή (ΠΕ) διαγνώστηκε στο ένα τρίτο των ασθενών.

Αν και η δύσπνοια κατά την ηρεμία είναι ένα κοινό σύμπτωμα της πνευμονικής εμβολής (ΠΕ), είναι ασαφές εάν η πνευμονική εμβολή προκαλεί μεμονωμένη δύσπνοια κατά την άσκηση. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 417 διαδοχικούς ασθενείς (μέση ηλικία 58 έτη) που αξιολογήθηκαν σε 14 τμήματα επειγόντων περιστατικών στην Ιταλία για μέτρια έως σοβαρή δύσπνοια κοπώσεως για λιγότερο από 1 μήνα. Αποκλείστηκαν ασθενείς με προηγούμενη φλεβική θρομβοεμβολή, αυτοί που λάμβαναν αντιπηκτική αγωγή ή οι μεγαλύτεροι από 75 ετών. Η ΠΕ αποκλείστηκε σε ασθενείς με χαμηλή προ-εξέτασης πιθανότητα (χρησιμοποιώντας την απλοποιημένη βαθμολογία Wells) και φυσιολογικό επίπεδο D-dimer προσαρμοσμένο στην ηλικία. Όλοι οι άλλοι ασθενείς υποβλήθηκαν σε αξονική αγγειογραφία (CT) πνευμόνων.

Τα βασικά ευρήματα ήταν:

Η διάγνωση της ΠΕ αποκλείστηκε στο 32% των ασθενών με βάση τη χαμηλή πιθανότητα προ-εξέτασης και το D-dimer, εξαιρέθηκε με αξονική αγγειογραφία στο 36% των ασθενών και επιβεβαιώθηκε με CT αγγειογραφία στο 32%.

Η ΠΕ διαγνώστηκε στο 44% των ασθενών με άλλα σημεία και συμπτώματα ύποπτα για ΠΕ και στο 20% των ασθενών με μόνο δύσπνοια κατά την κόπωση.

Η ΠΕ διαγνώστηκε στο 15% των ασθενών με εναλλακτικές εξηγήσεις για δύσπνοια κατά την κόπωση.

Ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο επιπολασμός της ΠΕ σε αυτήν την μελέτη θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει ένα υψηλό όριο εξέτασης ή αυστηρά κριτήρια συμπερίληψης που εμπλούτισαν τον πληθυσμό της μελέτης για υψηλή πιθανότητα ΠΕ πριν από την εξέταση. Αναγνωρίζοντας ότι ο κίνδυνος για ΠΕ αυξάνεται με την ηλικία, ο αποκλεισμός ασθενών άνω των 75 ετών αποτελεί σημαντικό περιορισμό της μελέτης. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι η ΠΕ διαγνώστηκε στο ένα τρίτο των ασθενών συνολικά και σε 1 στους 6 ασθενείς με άλλες πιθανές εξηγήσεις για νέα δύσπνοια κατά την άσκηση. Θα πρέπει να έχουμε ένα χαμηλό ουδό για την εξέταση της ΠΕ σε τέτοιες περιπτώσεις.

Βιβλιογραφία

Prandoni P et al. Prevalence of pulmonary embolism among patients with recent onset of dyspnea on exertion. A cross-sectional study. J Thromb Haemost 2023 Jan; 21:68.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr