Υπέρταση στα παιδιά: ένας κίνδυνος που συχνά αγνοείται

Η πρωτοπαθής υπέρταση είναι πλέον ο κύριος τύπος παιδιατρικής υπέρτασης, ειδικά στους εφήβους, αυξάνοντας τον μετέπειτα κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ο συνολικός επιπολασμός της υπέρτασης στην παιδική ηλικία είναι 2% έως 5%, λόγω της επιδημίας της παιδικής παχυσαρκίας. Τα παιδιά με επίπεδα αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) στο υψηλότερο εύρος της κατανομής της ΑΠ τείνουν να διατηρούν αυτό το επίπεδο και στην ενήλικη ζωή.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τα παιδιά με πρωτοπαθή υπέρταση είναι η υπερβολική παχυσαρκία και ο μη βέλτιστος τρόπος ζωής. Ωστόσο, το περιβαλλοντικό στρες, το χαμηλό βάρος γέννησης και οι γενετικοί παράγοντες μπορεί επίσης να είναι σημαντικοί.

Η πρωτοπαθής υπέρταση σε παιδιά και εφήβους συνήθως δεν αναγνωρίζεται και υποθεραπεύεται. Υπάρχουν δευτεροπαθείς μορφές υπέρτασης που μπορούν να βρεθούν στην παιδική ηλικία, όπως η χρόνια νεφρική νόσος, ενδοκρινικές διαταραχές, καρδιακές παθήσεις και άλλες, στις οποίες η υπέρταση προκαλείται από την υποκείμενη διαταραχή. Για την πρωτοπαθή (ιδιοπαθή) υπέρταση στην παιδική ηλικία, όπως και στους ενήλικες, η αιτία της υπέρτασης δεν είναι γνωστή. Είναι σημαντικό ότι η πρωτοπαθής υπέρταση είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος υπέρτασης στην παιδική ηλικία, ειδικά στους εφήβους, όπως και στους ενήλικες.

Αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος στην ενήλικη ζωή

Τα παιδιά και οι έφηβοι με πρωτοπαθή υπέρταση είναι πολύ πιθανό να γίνουν ενήλικες με υπέρταση και να έχουν μετρήσιμη βλάβη οργάνου-στόχου, ιδιαίτερα υπερτροφία της αριστερής κοιλίας και αγγειακή σκλήρυνση. Η σημασία της 24ωρης καταγραφής και της παρακολούθησης της ΑΠ στο σπίτι είναι μεγάλη για τη διάγνωση.

Τα παιδιά και οι έφηβοι με πρωτοπαθή υπέρταση μπορεί να έχουν ήδη βλάβη στα όργανα-στόχους, όπως υπερτροφία της αριστερής κοιλίας και αγγειακή σκλήρυνση. Υπάρχουν τώρα στοιχεία ότι η πρωτοπαθής υπέρταση στους εφήβους σχετίζεται με προκλινική καρδιακή δυσλειτουργία.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης και η Υπέρταση του Καναδά ορίζουν την υπέρταση ως επαναλαμβανόμενες μετρήσεις της ΑΠ μεγαλύτερες από το 95ο εκατοστημόριο για τα παιδιά. Ωστόσο, τα όρια μεταξύ των τριών εταιρειών ποικίλλουν:

  • Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υιοθετεί το 130/80 mm Hg ξεκινώντας από την ηλικία των 13 ετών.
  • Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης υιοθετεί το 140/90 mm Hg ξεκινώντας από την ηλικία των 16 ετών. και
  • Η Καναδική Εταιρεία Υπέρτασης υιοθετεί το 120/80 mm Hg για άτομα ηλικίας 6 έως 11 ετών και 130/85 mm Hg για άτομα ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Οι έφηβοι που εισέρχονται στην ενηλικίωση με ΑΠ κάτω από 120/80 mm Hg είναι ο ιδανικός στόχος.

Όταν διαγνωστεί υπέρταση, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας βασισμένες σε ενδείξεις.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής στην παιδική ηλικία μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος για τον μετριασμό του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης στους νέους. Τα προληπτικά μέτρα για τις οικογένειες που προωθούν τον υγιεινό τρόπο ζωής στα παιδιά είναι σημαντικά, όπως η κατανάλωση υγιεινών τροφών, η ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας που οδηγεί σε βελτίωση της φυσικής κατάστασης και υγιεινό ύπνο και η αποφυγή της ανάπτυξης παχυσαρκίας. Η τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης από έναν κλινικό ιατρό είναι επίσης απαραίτητη, ώστε εάν υπάρχει υψηλή αρτηριακή πίεση, να μπορεί να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Πρωτογενής πρόληψη της ιδιοοπαθούς υπέρτασης

Η πρωταρχική πρόληψη είναι ένας σημαντικός στόχος δημόσιας υγείας. Ένας πληθυσμός με χαμηλότερη ΑΠ θα έχει λιγότερες συννοσηρότητες που σχετίζονται με την υπέρταση και την καρδιαγγειακή νόσο. Οι συνεχείς προσπάθειες πρωταρχικής πρόληψης, όπως οι εκστρατείες πρόληψης της παχυσαρκίας που προωθούν την αυξημένη σωματική δραστηριότητα και τις υγιεινές δίαιτες, όπως η δίαιτα DASH μπορεί να συμβάλουν σε μειωμένο επιπολασμό της υπέρτασης. Από τους συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου για υπέρταση στη νεολαία, η κακή διατροφή έχει τον υψηλότερο επιπολασμό και μπορεί να προσφέρει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για παρέμβαση.

Οι κλινικοί γιατροί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας κατά την αξιολόγηση των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων παραγόντων όπως η επισιτιστική ανασφάλεια και η έκθεση σε τραυματικά συμβάντα.

Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να καθορίσουν έντονα αν ένα άτομο ή μια οικογένεια έχει πρόσβαση στους πόρους που απαιτούνται για την εφαρμογή αρχέγονων στρατηγικών πρόληψης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν στρατηγικές για την πρόληψη ή τον μετριασμό αυτών των καταστάσεων βελτιώνοντας την πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και την υγειονομική περίθαλψη, αυξάνοντας την κοινωνική υποστήριξη για τις οικογένειες και προωθώντας την ανθεκτικότητα με επακόλουθες επιπτώσεις στην παιδική ΑΠ και την υπέρταση.

Η εφαρμογή πολιτικής με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο σε εμπορικά επεξεργασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα και η υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών στα σχολεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά σχεδόν 700 mg νατρίου την ημέρα στα παιδιά. Ο FDA πρότεινε πρόσφατα έναν κανόνα που θα επέτρεπε τη χρήση ασφαλών και κατάλληλων υποκατάστατων αλατιού σε τυποποιημένα τρόφιμα, παρέχοντας στους κατασκευαστές μεγαλύτερη ευελιξία για τη μείωση της περιεκτικότητας σε νάτριο.

Βιβλιογραφία

Falkner B, et al. Pediatric Primary Hypertension: An Underrecognized Condition: A Scientific Statement From the American Heart Association. Hypertension. 2023;doi:10.1161/HYP.000000000000228.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr