Πώς αντιμετωπίζεται με φάρμακα η χρόνια ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες από το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας αξιολογούν με βάση τις ενδείξεις 10 φαρμακευτικές θεραπείες.

Ιστορικό

Η χρόνια ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (δηλαδή ενυδάτωση, διαιτητικές ίνες, άσκηση) είναι τα απαραίτητα αρχικά βήματα στη θεραπεία, αλλά συχνά είναι ανεπιτυχείς στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρονται σε φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τη χρόνια ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα. Δεν ασχολούνται με τη δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με τη χρήση οπιοειδών ή άλλες αιτίες.

Συστάσεις

Μετά από μια αυστηρή βιβλιογραφική ανασκόπηση, μια ομάδα ειδικών βαθμολόγησε καθεμία από τις ακόλουθες 10 θεραπείες σύμφωνα με την ισχύ της σύστασης (“υπό όρους” ή “ισχυρή”) και τη βεβαιότητα των ερευνητικών στοιχείων (που κυμαίνονται από “πολύ χαμηλή” έως “υψηλή”).

Συμπληρώματα φυτικών ινών: Psyllium (υπό όρους, χαμηλή)

Οσμωτικά καθαρτικά: Πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG, ισχυρή, μέτρια). οξείδιο του μαγνησίου (υπό όρους, πολύ χαμηλό). λακτουλόζη (υπό όρους, πολύ χαμηλή)

Διεγερτικά καθαρτικά: Βισακοδύλιο ή πικοθειικό νάτριο για βραχυπρόθεσμη θεραπεία ή θεραπεία διάσωσης (ισχυρή, μέτρια). senna (υπό όρους, χαμηλή)

Εκκριματαγωγά σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή (OTC): Lubiprostone (υπό όρους, χαμηλή). λινακλοτίδη (ισχυρή, μέτρια); πλεκανατίδη (ισχυρή, μέτρια)

Αγωνιστής 5-HT4 σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην OTC θεραπεία: Προκαλοπρίδη (ισχυρή, μέτρια)

Βήμα – βήμα προσέγγιση

Αυτή η οδηγία περιλαμβάνει πολλές χρήσιμες λεπτομέρειες για κάθε μεμονωμένη θεραπεία. Η γενική σύσταση είναι να χρησιμοποιείτε φάρμακα OTC πριν μεταβείτε σε εκκριταγωγά ή σε αγωνιστή 5-HT4. Η σωστή προσέγγιση είναι να ξεκινήσουμε με αλλαγές συμπεριφοράς (ενυδάτωση, άσκηση και κατάλληλη διατροφή). Στη συνέχεια προσθέτουμε συμπληρώματα φυτικών ινών, προειδοποιώντας τον ασθενή να αναμένει αυξημένα αέρια και PEG (Miralax ή γενόσημα) αναλόγως εάν χρειάζεται. Η δόση του PEG μπορεί να κλιμακώνεται καθημερινά για να επιτευχθούν αυθόρμητες κινήσεις του εντέρου ή οι μεγαλύτερες δόσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακο διάσωσης. Τονίζω επίσης τον ρόλο του στρες και του άξονα εγκεφάλου-έντερου στη διαταραχή της εντερικής κινητικότητας. Η επιβεβαίωση και η μείωση του στρες είναι συχνά θεραπευτικά. Συνιστώνται τα εκκριταγωγά ή τον αγωνιστή 5-HT4 μόνο όταν αποτύχουν οι παραπάνω προσεγγίσεις.

Συγκεκριμένα, μόνο 28 μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης για επανεξέταση και οι μισές συστάσεις είναι υπό όρους και χαμηλή βεβαιότητα. Ο λόγος δεν είναι απαραίτητα ότι οι καθιερωμένες OTC θεραπείες είναι αναποτελεσματικές. Αντίθετα, οι πιο πρόσφατες αυστηρές κλινικές μελέτες περιλαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα που σπονσονάρονται από τη βιομηχανία.

Βιβλιογραφία

Chang L et al. American Gastroenterological Association-American College of Gastroenterology clinical practice guideline: Pharmacological management of chronic idiopathic constipation. Gastroenterology 2023 Jun; 164:1086.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr