Η νυχτερινή αρτηριακή πίεση είναι ο καλύτερος ίσως προγνωστικός δείκτης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Iraklis Avramopoulos

Οι μετρήσεις της ΑΠ κατά τη διάρκεια της ημέρας ή στην επίσκεψη στο γιατρό δεν ήταν τόσο προγνωστικές όσο η νυχτερινή αρτηριακή πίεση ενώ η υπέρταση λευκής μπλούζας δεν σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο σε πρόσφατη μελέτη.

Η εικοσιτετράωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) φαίνεται να προβλέπει τα αποτελέσματα της υγείας με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι η ΑΠ στο ιατρείο, αλλά οι μέχρι τώρα μελέτες σε αυτό το θέμα είχαν περιορισμένο σε μέγεθος.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από ένα ισπανικό μητρώο ΑΠ 59.000 ασθενών που πληρούσαν τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για 24ωρη καταγραφή της ΑΠ (δηλαδή, ύποπτη υπέρταση λευκής μπλούζας, ανθεκτική υπέρταση, αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου, ασταθής ή οριακή υπέρταση). Παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια κατά μέσο όρο μετά την τυπική κλινική και 24ωρη καταγραφή της ΑΠ κατά την έναρξη.

Τα βασικά ευρήματα ήταν τα εξής:

Η συστολική ΑΠ (ΣΑΠ) γενικά συσχετίστηκε πιο ισχυρά με τη θνησιμότητα όλων των αιτιών και καρδιαγγειακών από ό,τι η διαστολική ΑΠ (ΔΑΠ).

Η 24ωρη καταγραφή ΑΠ συσχετίστηκε πιο ισχυρά με τη θνησιμότητα όλων των αιτιών και καρδιαγγειακών από ό,τι η κλινική ΣΑΠ.

Η νυχτερινή ΣΑΠ (μετρούμενη κατά τη διάρκεια της 24ωρης καταγραφής) συσχετίστηκε πιο ισχυρά με τη θνησιμότητα όλων των αιτιών και τη σχετιζόμενη με το καρδιαγγειακό σύστημα από ό,τι η ΣΑΠ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν φυσιολογική ΑΠ, εκείνοι με συγκαλυμμένη υπέρταση (υπέρταση στην 24ωρη καταγραφή αλλά όχι στο ιατρείο) είχαν αυξημένη θνησιμότητα από κάθε αιτία, ενώ αυτοί με υπέρταση λευκής μπλούζας όχι.

Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει την προγνωστική αξία της 24ωρης καταγραφής της ΑΠ (και ιδιαίτερα της νυχτερινής μέτρησης) σε έναν μεγάλο, αλλά επιλεγμένο, πληθυσμό ασθενών. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα, η μεταβλητή ασφαλιστική κάλυψη και η μεταβλητή αποδοχή από τους ασθενείς είναι τα συνηθισμένα εμπόδια στη χρήση της 24ωρης καταγραφής. Το εάν η εκτεταμένη χρήση της 24ωρης καταγραφής για διάγνωση και θεραπεία θα βελτίωνε τα κλινικά αποτελέσματα — σε σύγκριση με έναν συνδυασμό μετρήσεων ιατρείου και μετρήσεων στο σπίτι – παραμένει ασαφές.

Βιβλιογραφία

Staplin N et al. Relationship between clinic and ambulatory blood pressure and mortality: An observational cohort study in 59 124 patients. Lancet 2023 May 5

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr