Αναστολείς SGLT2: πολλαπλά οφέλη σε άτομα υψηλού κινδύνου

Οι αναστολείς SGLT2 μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό θάνατο και επεισόδια καρδιακής ανεπάρκειας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο, σύμφωνα με μια μετανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μετανάλυση 13 μελετών αναστολέων SGLT2 έναντι εικονικού φαρμάκου σε 90.413 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη τύπου 2 ή/και χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ).

Ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιακή ανεπάρκεια και η ΧΝΝ συχνά αλληλοεπικαλύπτονται, αλλά η επίδραση των αναστολέων SGLT2 σε ασθενείς με ποικίλη πολυνοσηρότητα παραμένει λιγότερο σαφής, επειδή οι μεμονωμένες μελέτες δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν υποπληθυσμούς. Συνεπώς, υπάρχουν ανησυχίες ότι τα οφέλη των αναστολέων SGLT2 μπορεί να μετριαστούν παρουσία πολλαπλών συννοσηροτήτων. Επιπλέον, η επίδραση των αναστολέων SGLT2 στον καρδιαγγειακό θάνατο παραμένει ασαφής λόγω των ασυνεπών αποτελεσμάτων σε μεμονωμένες μελέτες. Ως εκ τούτου, ο στόχος αυτής της συστηματικής ανασκόπησης και μετανάλυσης ήταν να αξιολογηθεί η επίδραση των αναστολέων SGLT2 στα αποτελέσματα σε υποομάδες ασθενών με ποικίλους συνδυασμούς καρδιαγγειακών νοσημάτων, νεφρικής νόσου και μεταβολικής συννοσηρότητας.

Μειώσεις κινδύνου

Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, οι αναστολείς SGLT2 μείωσαν τον κίνδυνο για πρώτη εμφάνιση καρδιαγγειακού θανάτου ή νοσηλεία με καρδιακή ανεπάρκεια κατά 24% σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια (HR = 0,76; 95% CI, 0,72-0,81), κατά 23% σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (HR = 0,77, 95% CI, 0,73-0,81) και κατά 23% σε ασθενείς με ΧΝΝ (HR = 0,77, 95% CI, 0,72-0,82).

Το όφελος ήταν σταθερό σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο ή διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2 και σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με ή χωρίς ΧΝΝ.

Το όφελος ήταν επίσης σταθερό σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 με ή χωρίς ΧΝΝ, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια, σε ασθενείς με ΧΝΝ χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια και σε ασθενείς και με τις τρεις παθήσεις.

Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, οι αναστολείς SGLT2 μείωσαν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό θάνατο κατά 16% σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, κατά 15% σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και κατά 12% σε ασθενείς με ΧΝΝ.

Αυτή η ανάλυση παρέχει ολοκληρωμένες ενδείξεις ότι οι αναστολείς SGLT2 βελτιώνουν τα αποτελέσματα της καρδιακής ανεπάρκειας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη τύπου 2, ΧΝΝ και οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών των ασθενειών, με σταθερό αλλά πιο μέτριο όφελος στον καρδιαγγειακό θάνατο. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν μια «έκκληση για δράση» για την ευρεία υιοθέτηση της χρήσης των αναστολέων SGLT2 και στους τρεις αυτούς πληθυσμούς ασθενών.

Οι αναστολείς SGLT2 θα πρέπει να γίνουν ευρέως αποδεκτοί

Είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι οι αναστολείς SGLT2 μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου στους ασθενείς με καρδιονεφρική-μεταβολική νόσο. Με άλλα λόγια, αυτοί είναι φάρμακα που έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν ή να τροποποιήσουν την πορεία της καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής θνησιμότητας, σε πολλαπλούς πληθυσμούς ασθενών.

Η αξιοσημείωτη συνέπεια στις επιδράσεις των αναστολέων SGLT2 στη νοσηλεία της καρδιακής ανεπάρκειας (περίπου 30% μείωση του σχετικού κινδύνου), όχι μόνο στις συνολικές υποομάδες αλλά στις υποομάδες με πολλαπλές συννοσηρότητες, υπογραμμίζει ένα άλλο βασικό σημείο, το οποίο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε ουσιαστική τροποποίηση του αποτελέσματος από το ατομικό προφίλ συννοσηρότητας κάποιου.

Με απλά λόγια, οι αναστολείς SGLT2 είναι ωφέλιμοι σε διαφορετικούς πληθυσμούς και θα πρέπει να γίνονται ευρέως αποδεκτοί από τους κλινικούς γιατρούς που φροντίζουν τέτοιους ασθενείς.

Βιβλιογραφία

Usman MS, et al. Effect of SGLT2 Inhibitors on Cardiovascular Outcomes Across Various Patient Populations. Am Coll Cardiol. 2023;doi:10.1016/j.jacc.2023.04.034

Wiviott SD, et al. SGLT2 Inhibitors Reduce Heart Failure Hospitalization and Cardiovascular Death: Clarity and Consistency. Am Coll Cardiol. 2023;doi:10.1016/j.jacc.2023.04.035.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr