Ο εμβολισμός της προστατικής αρτηρίας ως θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

Ο εμβολισμός της αρτηρίας του προστάτη, είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) είναι ο πιο συχνός καλοήθης όγκος που εντοπίζεται στους άνδρες. Συμπτώματα της BPH – όπως δυσκολία στην ούρηση, αδύναμη ροή των ούρων και αυξημένη συχνότητα ούρησης – εμφανίζονται περίπου σε έναν στους τέσσερις άνδρες έως την ηλικία των 55 ετών και στους μισούς άνδρες έως την ηλικία των 75 ετών. Επιπλέον, 20% έως 30% των ανδρών εμφανίζουν συμπτώματα αρκετά σοβαρά ώστε να χρειάζονται κάποια θεραπευτική παρέμβαση μέχρι την ηλικία των 80 ετών.

Τα συμπτώματα της BPH μπορεί να προκληθούν από απόφραξη της ουρήθρας ή αλλαγές στην ουροδόχο κύστη. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η απόφραξη της ουρήθρας μπορεί να οδηγήσει σε πάχυνση της ουροδόχου κύστης, υπόλλειμμα ούρων με κίνδυνο ουρολοίμωξης ή πέτρες στην ουροδόχο κύστη και αυξημένη πίεση που μπορεί να βλάψει τους νεφρούς.

Παρά τον κίνδυνο για σημαντική βλάβη του ουροποιητικού συστήματος, εκατομμύρια άνδρες αποφεύγουν τη θεραπεία για την BPH λόγω των κινδύνων της χειρουργικής επέμβασης, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών παρενεργειών και της ακράτειας. Ο εμβολισμός της αρτηρίας του προστάτη αποφεύγει αυτούς τους κινδύνους ενώ επιτυγχάνει μακροπρόθεσμα θετικά κλινικά αποτελέσματα.

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική κατευθυνόμενη με εικόνα διαδικασία για τη θεραπεία της BPH. Η διαδικασία λειτουργεί εμποδίζοντας τη ροή του αίματος στον διογκωμένο προστάτη χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά σωματίδια, μειώνοντας έτσι το μέγεθός του και ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα του ουροποιητικού.

Συνιστάται σε ασθενείς που έχουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα του ουροποιητικού που προκαλούνται από την BPH και προτιμούν μια μη χειρουργική θεραπεία. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για ασθενείς με μεγάλο προστάτη (πάνω από 60 mg) και για όσους δεν είναι καλοί υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση λόγω της γενικής τους υγείας ή της προτίμησής τους να αποφεύγουν τις χειρουργικές επεμβάσεις. Συνιστάται επίσης σε άνδρες που επιθυμούν να αποφύγουν τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Μετά τον εμβολισμό της αρτηρίας του προστάτη, οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν τακτική παρακολούθηση, η οποία συνήθως περιλαμβάνει προγραμματισμένες επισκέψεις στον ουρολόγο τους. Αυτές οι επισκέψεις επιτρέπουν στον ουρολόγο να παρακολουθεί την πρόοδο του ασθενούς, να αξιολογεί τη βελτίωση των συμπτωμάτων και να αντιμετωπίζει τυχόν πιθανές επιπλοκές ή ανησυχίες που μπορεί να προκύψουν.

Ο εμβολισμός της αρτηρίας του προστάτη είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή/εναλλακτική για τη θεραπεία των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την BPH. Έχει αποδειχθεί ότι παρέχει σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε πολλούς ασθενείς. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που εκτελείται από επεμβατικό ακτινολόγο και δεν απαιτεί γενική αναισθησία ή παραμονή στο νοσοκομείο.

Έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σεξουαλικών παρενεργειών (όπως στυτική δυσλειτουργία και παλίνδρομη εκσπερμάτιση) ή ακράτεια ούρων. Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν μετά από πιο επεμβατική χειρουργική θεραπεία για την BPH. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εμβολισμός της αρτηρίας του προστάτη έχει μικρότερο χρόνο αποθεραπείας σε σύγκριση με τις παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις για την BPH. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr