Για τους ασθενείς που δεν ανέχονται τις στατίνες υπάρχει μια νέα επιλογή: βεμπεδοϊκό οξύ

Τα καρδιαγγειακά συμβάματα ήταν λιγότερο συχνά με το βεμπεδοϊκό οξύ σε μια νέα μελέτη, αλλά ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πιο συχνές.

Το Bempedoic acid, ένα φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης, χορηγείται ως προφάρμακο και μετατρέπεται στην ενεργή του μορφή από ένζυμα που βρίσκονται μόνο στο ήπαρ και όχι στους μύες. Έτσι, οι μυϊκές του παρενέργειες είναι σπανιότερες από εκείνες των στατινών.

Μια νέα υπομελέτη της πολυεθνικής μελέτης CLEAR Outcomes (NCT02993406) αξιολογεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του βεμπεδοϊκού οξέος στην πρωτογενή πρόληψη σε 4.206 ασθενείς υψηλού κινδύνου με αναφερόμενη δυσανεξία στις στατίνες, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν από του στόματος 180 mg/ημέρα βεμπεδοϊκό οξύ ή εικονικό φάρμακο.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 68 έτη. Το 59% ήταν γυναίκες και το 66% είχαν διαβήτη. Στους 6 μήνες, το βεμπεδοϊκό οξύ μείωσε τα επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης LDL κατά 21,3% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και μείωσε τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης υψηλής ευαισθησίας (CRP) κατά 21,5%.

Μετά από διάμεση παρακολούθηση 39,9 μηνών, το πρωτογενές καταληκτικό σημείο – πρώτη εμφάνιση καρδιαγγειακού θανάτου, μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΜΙ), μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο ή επαναγγείωση στεφανιαίας αρτηρίας – ήταν χαμηλότερο με το βεμπεδοϊκό οξύ απότι με το εικονικό φάρμακο (5,3% έναντι 7,6% – προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου, 0,70). Το βασικό δευτερεύον καταληκτικό σημείο του MI, του εγκεφαλικού επεισοδίου ή του καρδιαγγειακού θανάτου ήταν επίσης χαμηλότερο στην ομάδα του μπεμπεδοϊκού οξέος, όπως και η θνησιμότητα μόνο από το έμφραγμα του μυοκαρδίου και εκείνη όλων των αιτιών. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων στο εγκεφαλικό επεισόδιο ή την στεφανιαία επαναγγείωση.

Οι μυαλγίες ήταν λιγότερο συχνές στην ομάδα του βεμπεδοϊκού οξέος, ενώ η ουρική αρθρίτιδα, η χολολιθίαση, η ρήξη τένοντα και οι αυξήσεις στα επίπεδα κρεατινίνης ορού και ηπατικών ενζύμων ήταν πιο συχνές.

Αυτή η ανάλυση διαπίστωσε ότι σε ασθενείς πρωτογενούς πρόληψης υψηλού κινδύνου με αναφερόμενη δυσανεξία στις στατίνες, το βεμπεδοϊκό οξύ μείωσε τα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα και ακόμη και τη συνολική θνησιμότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γονική μελέτη, που περιελάμβανε σχεδόν 14.000 ασθενείς πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης, έδειξε μόνο μέτριο όφελος και η πλήρης ανάλυση της δευτερογενούς πρόληψης δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί, επομένως είναι άγνωστο εάν το βεμπεδοϊκό οξύ έχει όφελος σε αυτήν την υποομάδα. Επίσης, δεν έχουμε δεδομένα για το όφελος του βεμπεδοϊκού οξέος σε συνδυασμό με τις στατίνες.

Παρά τα τρέχοντα αποτελέσματα, οι στατίνες παραμένουν τα προτιμώμενα φάρμακα μείωσης των λιπιδίων για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη κρίθηκαν δυσανεκτικοί στις στατίνες και ζητήθηκε να υπογράψουν μια δήλωση ότι γνώριζαν τα οφέλη των στατινών, υπό το φως των σημαντικών μακροπρόθεσμων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε πολύ και σκληρά για να πείσουμε τους ασθενείς μας να πάρουν τη θεραπεία με τις στατίνες και μόνο όταν αυτό αποτύχει θα πρέπει να σκεφτούμε το βεμπεδοϊκό οξύ.

Βιβλιογραφία

Nissen SE et al. Bempedoic acid for primary prevention of cardiovascular events in statin-intolerant patients. JAMA 2023 Jul 11; 330:131.

Kazi DS. Bempedoic acid for high-risk primary prevention of cardiovascular disease: Not a statin substitute but a good plan B. JAMA 2023 Jul 11; 330:123.

Nissen SE et al. Bempedoic acid and cardiovascular outcomes in statin-intolerant patients. N Engl J Med 2023 Mar 4.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr