Ποιά είναι η καλύτερη διαγνωστική εξέταση όταν υποψιαζόμαστε στεφανιαία νόσο;

Η αξονική στεφανιογραφία μείωσε την ανάγκη για κλασσική στεφανιογραφία και επαναγγείωση σε πρόσφατη ανάλυση.

Διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κλινική πράξη σε ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα υποδηλώνουν σταθερή στεφανιαία νόσο (CAD). Σε αυτή τη μετανάλυση 11 τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων μελετών, οι συγγραφείς συνέκριναν την αποτελεσματικότητα διαφόρων στρατηγικών σε κλινικά καταληκτικά σημεία όπως ο θάνατος που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα (CV), το έμφραγμα του μυοκαρδίου (MI) και η επεμβατική στεφανιογραφία και οι επαναγγειώσεις δευτερογενώς.

Τα βασικά ευρήματα ήταν τα εξής:

Η αξονική στεφανιογραφία (CCTA) συσχετίστηκε με λιγότερες κλασσικές στεφανιογραφίες (σχετικός κίνδυνος, 0,23) και επαναγγειώσεις (RR, 0,71), αλλά με παρόμοια ποσοστά σχετιζόμενου με το έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιαγγειακού θανάτου από ό,τι η άμεση παραπομπή για κλασσική στεφανιογραφία.

Η CCTA συσχετίστηκε με λιγότερους θανάτους σχετιζόμενους με MI και CV από ό,τι η δοκιμασία κόπωσης (RR, 0,66) ή το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου (SPECT-MPI; RR, 0.64) αλλά συσχετίστηκε με περισσότερες επαναγγειώσεις από ό,τι η δοκιμασία κόπωσης ( RR, 1,78).

Σε αυτή την ανάλυση, η αξονική στεφανιογραφία μείωσε την ανάγκη για κλασσική στεφανιογραφία και επαναγγείωση με παρόμοια ποσοστά σχετιζόμενων με τον έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιαγγειακού θανάτου. Αυτή η εξέταση μπορεί να διενεργείται πριν την επεμβατική στεφανιογραφία σε ορισμένες περιπτώσεις. Η ανάλυση περιορίζεται από τη σχετική έλλειψη τυχαιοποιημένων δεδομένων για συνήθεις μεθόδους όπως το υπερηχοκαρδιογράφημα στρες (stress echo).

Βιβλιογραφία

Zito A et al. Diagnostic strategies for the assessment of suspected stable coronary artery disease: A systematic review and meta-analysis. Ann Intern Med 2023 Jun; 176:817.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr