Η θεραπεία με κορτιζόνη επηρεάζει το αποτέλεσμα της βιοψίας στην κροταφική αρτηρίτιδα;

Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μέχρι και 6 εβδομάδες θεραπεία με στεροειδή μπορεί να μην επηρεάσει το αποτέλεσμα της βιοψίας.

Σε ασθενείς με ύποπτη γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα (GCA), τα στεροειδή συχνά ξεκινούν πριν από την επιβεβαίωση της διάγνωσης με βιοψία της κροταφικής αρτηρίας, διότι υπάρχει ο κίνδυνος της τύφλωσης εάν καθυστερήσει η έναρξη της θεραπείας. Για να μεγιστοποιηθεί η απόδοση της βιοψίας, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας συνιστά τη λήψη της βιοψίας εντός 2 εβδομάδων από την έναρξη της θεραπείας με στεροειδή, αλλά αυτή η σύσταση χαρακτηρίζεται ως «υπό όρους» με «χαμηλό επίπεδο στοιχείων».

Σε μια αναδρομική μελέτη από ένα καναδικό κέντρο παραπομπής, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα για 223 ασθενείς με υποψία GCA που υποβλήθηκαν σε βιοψία κροταφικής αρτηρίας. Το 89% των ασθενών είχαν ξεκινήσει θεραπεία με στεροειδή σε διάφορα διαστήματα πριν από τη βιοψία.

Στην ανάλυση εβδομάδα ανά εβδομάδα κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά την έκθεση σε στεροειδή, η απόδοση της βιοψίας ήταν περίπου παρόμοια ανεξάρτητα από το χρόνο που είχε μεσολαβήσει. Για παράδειγμα, μεταξύ των ασθενών που τελικά έλαβαν διαγνώσεις GCA με βάση τη βιοψία, τη μαγνητική τομογραφία ή τα κλινικά κριτήρια, η απόδοση ήταν περίπου 40% σε αυτούς που υποβλήθηκαν σε βιοψία τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά την έναρξη των στεροειδών και περίπου 40% σε όσους υποβλήθηκαν σε βιοψία στις εβδομάδες 4 έως 6.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η διενέργεια βιοψίας της κροταφικής αρτηρίας μετά από 2 εβδομάδες θεραπείας με στεροειδή σε υποψία GCA – και ακόμη και έως 6 εβδομάδες – είναι λογική.

Βιβλιογραφία

Majerovich K et al. Duration of steroid therapy and temporal artery biopsy positivity in giant cell arteritis: A retrospective cohort study. J Rheumatol 2023 Jul; 50:965. (

Mehrdad Maz, et al. 2021 American College of Rheumatology/Vasculitis Foundation Guideline for the Management of Giant Cell Arteritis and Takayasu Arteritis. Arthritis & Rheumatology, Volume73, Issue8, August 2021, Pages 1349-1365.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr