Πώς επιδρά στους ηλικιωμένους η θεραπεία με στατίνες;

Οι ηλικιωμένοι που έλαβαν χαμηλής και μέτριας έντασης στατίνες είχαν ελαφρώς μεγαλύτερη μείωση της LDL-χοληστερόλης από τους νεότερους ενήλικες.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι στατίνες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ωφελήσουν πολλούς ηλικιωμένους, οι οποίοι υποεκπροσωπούνται στις κλινικές μελέτες. Για να διευκρινιστεί η σχέση μεταξύ της ηλικίας και της ανταπόκρισης της LDL-χοληστερόλης στις στατίνες, ερευνητές στη Δανία χρησιμοποίησαν εθνικές βάσεις δεδομένων για να μελετήσουν 84.000 ενήλικες (περίπου 10.000 ήταν άνω των 75 ετών) που άρχισαν να λαμβάνουν σιμβαστατίνη ή ατορβαστατίνη μεταξύ του 2008 και 2018.

Σε ασθενείς που ξεκίνησαν στατίνες χαμηλής ή μέτριας έντασης, το μέγεθος της μείωσης της LDL-χοληστερόλης ήταν μεγαλύτερο μεταξύ εκείνων που ήταν 75 ετών και άνω από ό,τι στους 50 ετών και άνω. Η διαφορά στη μείωση της LDL-χοληστερόλης μεταξύ των δύο ηλικιακών ομάδων ήταν 2,6 ποσοστιαίες μονάδες, που ισοδυναμεί με απόλυτη μέση διαφορά περίπου 4 mg/dL. Οι διαφορές με βάση την ηλικία στην απόκριση στις στατίνες ήταν παρόμοιες μεταξύ των υποομάδων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης, αλλά αυτές οι διαφορές μετριάστηκαν σε ασθενείς που χρησιμοποιούσαν στατίνες υψηλής έντασης και σε ασθενείς με φυσιολογική νεφρική λειτουργία.

Οι στατίνες μπορεί να είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικές στη μείωση της LDL χοληστερόλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από ό,τι σε νεότερους. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτές οι μικρές διαφορές LDL-χοληστερόλης είναι κλινικά σημαντικές, αλλά αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την έναρξη των στατινών σε χαμηλότερες δόσεις σε ορισμένους ηλικιωμένους ασθενείς, όπως αυτοί που λαμβάνουν στατίνες για πρωτογενή πρόληψη (όπου οι απόλυτοι κίνδυνοι για καρδιαγγειακά συμβάματα είναι γενικά χαμηλότεροι από τους ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες για δευτερογενή πρόληψη) και αυτοί που λαμβάνουν πολλά φάρμακα (στους οποίους οι απρόβλεπτες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων είναι πιο συχνές). Γενικά πάντως στους ηλικιωμένους δίνουμε τη χαμηλότερη δυνατή δόση σε όλα τα φάρμακα.

Βιβλιογραφία

Corn G et al. Association between age and low-density lipoprotein cholesterol response to statins: A Danish nationwide cohort study. Ann Intern Med 2023 Aug; 176:1017.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr