Η λιπώδης διήθηση και η ίνωση του ήπατος είναι συχνή ακόμη και σε άτομα με φυσιολογικές τρανσαμινάσες

Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, αυτές οι καταστάσεις ήταν εκπληκτικά συχνές ακόμη και όταν η ALT ήταν χαμηλότερη από 40 IU/L.

Πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) υποδιαγιγνώσκεται όταν χρησιμοποιείται το όριο των 40 IU/L στην αλανινική ή την ασπαρτική αμινοτρανσφεράση (ALT ή AST) για την αξιολόγηση.

Σε πρόσφτη μελέτη, Γάλλοι ερευνητές πραγματοποίησαν βιοψίες ήπατος σε 330 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που είχαν υποψία ύπαρξης NAFLD με βάση είτε αυξημένες τρανσαμινάσες είτε στεάτωση στο υπερηχογράφημα. Το ένα τρίτο των ασθενών είχαν επίπεδα ALT χαμηλότερα από 40 IU/L (αλλά ≥20 IU/L για τις γυναίκες και ≥30 IU/L για τους άνδρες). Ασθενείς που έπιναν υπερβολικά αλκοόλ και ασθενείς με άλλες ηπατικές διαγνώσεις αποκλείστηκαν.

Η διάμεση ηλικία ήταν 59 ετών και ο διάμεσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 32 kg/m2. Η βιοψία ήπατος αποκάλυψε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH) στο 58% των ασθενών και προχωρημένη ίνωση στο 38%. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς με NASH ή προχωρημένη ίνωση είχαν υψηλότερα επίπεδα ALT από τους ασθενείς χωρίς αυτές τις διαγνώσεις, αλλά το ένα τέταρτο των ασθενών με NASH ή προχωρημένη ίνωση είχαν επίπεδα ALT χαμηλότερα από 40 IU/L. Στο άρθρο περιγράφονται πρόσθετα δεδομένα σχετικά με την ακρίβεια των συνδυασμών εργαστηριακών εξετάσεων και της ελαστογραφίας για την πρόβλεψη της NASH και της προχωρημένης ίνωσης.

Ο επιπολασμός της ηπατικής νόσου σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών ήταν εντυπωσιακά αυξημένος. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε εάν ο έλεγχος ρουτίνας για NAFLD σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και φυσιολογικές τρανσαμινάσες θα βελτίωνε τελικά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Οι οδηγίες της αντιμετώπισης της NAFLD σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είναι η μείωση του βάρους και ο καλός γλυκαιμικός έλεγχος — κάτι που συνιστούμε ούτως ή άλλως σε υπέρβαρους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ακόμη και αν δεν έχουν λιπώδες ήπαρ. Όμως, όταν θα έχουμε αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες για την αναστροφή της NASH και της ίνωσης, τότε θα αξίζει τον κόπο να γίνεται πιο εντατική διερεύνηση για την ανίχνευση αυτών των περιστατικών.

Βιβλιογραφία

Castera L et al. High prevalence of NASH and advanced fibrosis in type 2 diabetes: A prospective study of 330 outpatients undergoing liver biopsies for elevated ALT, using a low threshold. Diabetes Care 2023 Jul; 46:1354.

Scoditti E et al. Hunting for progressive NAFLD in type 2 diabetes: Do not trust liver enzymes! Diabetes Care 2023 Jul; 46:1332.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr