Η σωστή αυτο- μέτρηση της αρτηριακής πίεσης από τον ασθενή βελτιώνει σημαντικά τη ρύθμιση

Η πρόσθετη εκπαίδευση και η τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση της αυτομετρούμενης αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) σε κοινότητες με υψηλά ποσοστά αρρύθμιστης υπέρτασης αύξησε σημαντικά τη ρύθμιση της ΑΠ από το 2020 έως το 2022.

Τρία κοινοτικά κέντρα υγειονομικής περίθαλψης στη Λουιζιάνα, Αριζόνα και Καλιφόρνια χρησιμοποίησαν ορισμένα εργαλεία και εφάρμοσαν τακτικές για να βελτιώσουν σημαντικά τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στις αντίστοιχες κοινότητές της.

Η αυτομετρούμενη αρτηριακή πίεση είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται καλύτερα σε συνεργασία με ασθενείς και ιατρούς. Μέχρι στιγμής, τα κοινοτικά κέντρα υγείας που συμμετείχαν με το NHCI έχουν επιτύχει αύξηση 12,3% στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης από το 2020 έως το 2022.

Η Εθνική Πρωτοβουλία Ελέγχου Υπέρτασης AHA (NHCI) δημιουργήθηκε για να παρέχει εκπαίδευση και τεχνική βοήθεια σε κοινοτικά κέντρα υγείας που χρηματοδοτούνται από τη Διοίκηση Πόρων και Υπηρεσιών Υγείας σε κοινότητες με ποσοστά ρύθμισης της ΑΠ κάτω από 58,9% το 2019.

Η ρύθμιση της ΑΠ ορίστηκε ως ΑΠ μικρότερη από 140/90 mm Hg.

Το NHCI παρείχε στα κοινοτικά κέντρα υγείας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα βοήθειας, εργαλεία βασισμένα σε στοιχεία, μια πολιτική μέτρησης της ΑΠ και έναν αλγόριθμο θεραπείας για να βοηθήσουν στην εφαρμογή της αυτομετρούμενης ΑΠ που βασίζεται στην κοινότητα. Τα μεμονωμένα κοινοτικά κέντρα υγείας χρησιμοποίησαν πολυεπιστημονικές και πολιτιστικά σχετικές προσεγγίσεις προσαρμοσμένες ώστε να αντικατοπτρίζουν τις οργανωτικές ικανότητες και τα χαρακτηριστικά των ασθενών τους.

Το SWLA Center for Health Services στη Λουιζιάνα καθιέρωσε ένα μοντέλο φροντίδας που βασίζεται σε ομάδα που έδινε έμφαση σε μια τυποποιημένη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου ενός αυτομετρούμενου πρωτοκόλλου ενσωμάτωσης της ΑΠ και ενός αλγόριθμου θεραπείας για την ΑΠ.

Το Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας SWLA αύξησε τη ρύθμιση της ΑΠ μεταξύ των ασθενών του από 44% σε 69% το 2022, χρησιμοποιώντας αυτή τη στρατηγική.

Το Canyonlands Healthcare στην Αριζόνα συνδύασε συστηματικές ενδοκλινικές πρακτικές με εργαζομένους υγείας της κοινότητας Αμερικανών Ινδών/Ιθαγενών της Αλάσκας για να βελτιώσει την προσέγγιση μεταξύ ασθενών από το Έθνος Ναβάχο.

Μεταξύ των μελών της κοινότητας του Έθνους Ναβάχο με αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση στην αρχή, τα οποία συνδυάστηκαν με έναν Αμερικανό Ινδιάνο/Ιθαγενή ιατρό της Αλάσκας, η στρατηγική της Canyonlands Healthcare αύξησε τη ρύθμιση της ΑΠ από 53% το 2021 σε 70% το 2023.

Επιπλέον, το Via Care Community Health Center στην Καλιφόρνια ανέπτυξε ένα μοντέλο συνεργασίας με κλινικούς φαρμακοποιούς και κλινικούς γιατρούς για συστηματική διαχείριση φαρμάκων, αυτοελεγχόμενη ΑΠ, εκπαίδευση στον τρόπο ζωής και επισκέψεις βάσει ομάδας.

Με αυτήν τη στρατηγική, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μεταξύ των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο Via Care Community Health Center αυξήθηκε από 55% το 2021 σε 74% το 2022.

Οι αλλαγές στην πρακτική και οι βελτιώσεις στα αποτελέσματα των ασθενών που πέτυχαν πολλά κέντρα ήταν αξιοσημείωτες και πληροφορούν τι είναι δυνατό να γίνει όταν είμαστε συστηματικοί στις προσπάθειές μας να βελτιώσουμε τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, που μπορεί τελικά να οδηγήσει στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων απειλητικών καταστάσεων για την ζωή.

Πηγή

Smith A, et al. Abstract 753. Presented at: American Heart Association Hypertension Scientific Sessions; Sept. 7-10, 2023; Boston.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr