Η αυστηρή γλυκαιμική ρύθμιση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν μειώνει το χρόνο νοσηλείας ουτε τη θνητότητα

Σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, η υπεργλυκαιμία σχετίζεται με κακή έκβαση. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μια μελέτη ενός κέντρου έδειξε όφελος από την αυστηρή ρύθμιση της γλυκόζης, αλλά μεταγενέστερες πολυκεντρικές μελέτες δεν επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα και μάλιστα έδειξαν κίνδυνο για βλάβη λόγω σοβαρής υπογλυκαιμίας.

Οι Βέλγοι ερευνητές τυχαιοποίησαν περισσότερους από 9.000 βαρέως πάσχοντες ασθενείς από τρία νοσοκομεία είτε σε αυστηρή (80-110 mg/dL) είτε σε χαλαρή (180-215 mg/dL) ρύθμιση γλυκόζης, καθοδηγούμενη από έναν αλγόριθμο. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς βρίσκονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση και περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών είχαν σήψη. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν εντερική διατροφή εάν ήταν σε θέση. Η παρεντερική διατροφή καθυστέρησε για τουλάχιστον 1 εβδομάδα στη ΜΕΘ. Οι μισοί ασθενείς στην ομάδα της χαλαρής ρύθμισης και σχεδόν όλοι οι ασθενείς στην ομάδα του αυστηρού ελέγχου έλαβαν ινσουλίνη.

Η διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ και η θνησιμότητα ήταν ίδια και στις δύο ομάδες, όπως και η επίπτωση της σοβαρής υπογλυκαιμίας (<1% των ασθενών). Η ανάγκη για αναπνευστική ή αιμοδυναμική υποστήριξη και η συχνότητα λοίμωξης ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες. Οι ασθενείς με αυστηρό έλεγχο είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οξεία νεφρική βλάβη, να χρειαστούν θεραπεία νεφρικής υποκατάστασης ή να εμφανίσουν χημικά σημεία χολόστασης.

Ο αυστηρός έλεγχος της γλυκόζης δεν επηρέασε σημαντικά την έκβαση των ασθενών, παρά τις μικρές διαφορές στη νεφρική και ηπατική λειτουργία. Οι περισσότερες ΜΕΘ στοχεύουν επί του παρόντος σε επίπεδα γλυκόζης από 140 έως 180 mg/dL, ένα εύρος μεταξύ των δύο πρωτοκόλλων μελέτης. Επειδή η συχνότητα σοβαρής υπογλυκαιμίας ήταν πολύ χαμηλή ακόμη και με αυστηρό έλεγχο, δεν φαίνεται κανένας λόγος να αλλάξουμε την τρέχουσα πρακτική.

Βιβλιογραφία

Gunst J et al. Tight blood-glucose control without early parenteral nutrition in the ICU. N Engl J Med 2023 Sep 28; 389:1180.

Umpierrez GE. Glucose control in the ICU. N Engl J Med 2023 Sep 28; 389:1234.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr